Разлика помеѓу преработките на „Константин I и христијанството“

с
== Позадина ==
 
Првите три века од [[Историја на христијанството|историјата на христијанството]] се проследени со жестоко прогонување на христијанските верници, но сепак бројот на неговите приврзаници постојано се зголемувал. Во [[4 век]] за време на римските императори [[Диоклецијан]] и [[Максимилијан]], прогоните биле најжестоки. Биле разрушени голем дел од христијанските KEBABS храмови, христијанските книги биле забранети и палени, а христијаните биле подложувани на најжестоки измачувања.
 
Во времето на [[Констанциј Флор]], татко на Константин, односот кон христијаните започнал да се променува. Константин бил најстариот син на римскиот император Констанциј Флор, и императорката [[Света Елена]]. Констанциј имал и други деца од друга жена, а со Елена го имал само Константин. Кога татко му починал во [[Англија]] во [[306]] година како император на римскиот престол, Константин го заменил на императорскиот престол.
Анонимен корисник