Едноклеточен организам: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
'''Едноклеточен организам''' е [[организам]] што се состои од само една [[клетка]]. Наспроти ова постојат [[Многуклеточен организам|многуклеточни организми]] кои се составени од повеќе клетки.
 
Вакви организми се [[прокариоти]]те, највеќето [[протисти]] и некои видови на [[габи]]. Иако некои од овие организми живеат во колонии, тие сепак се едноклеточни. Организмите живеат заедички, сите клетки во колонијата се исти, но секоја од нив мора самостојно да ги извршува сите животни процеси самостојно за да преживееопстои. За разлика од ова, дури и најпростите многуклеточни организми се состојат од клетки со посебна намена кои зависат една од друга за да опстојатможат да функционираат.
 
Највеќето едноклеточни организми се микроскопски во големина и затоа се сметаат за [[микроорганизам|микроорганизми]]. Меѓутоа постојат протисти и бактерии кои се се макроскопски, т.е. видливи со голо око.<ref>[http://www.mpg.de/english/illustrationsDocumentation/documentation/pressReleases/1999/news17_99.htm Новости за печатот - Научно друштво „Макс Планк“] проверено на 21 мај 2009 {{en}}</ref>