Хенри Греј (Прв војвода од Сафолк): Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
{{Infobox person
|name=Хенри Греј
|image = Henry Grey.jpg
|parents=[[Томас Греј]]<br>[[Маргарита Вотон]]
|spouse=[[Лејди Френсис Брендон]] (1533-1554)
|children= [[Лејди Џејн греј]]<br>[[Лејди Катерина Греј]]<br>[[Лејди Марија Греј]]
|birth_date={{Birth date|1517|1|17|df=y}}
|death_date={{Death date and age|1554|2|23|1517|1|17|df=y}}
|title=[[војвода од Суфолк]]
}}
'''Хенри Греј''' ({{роден на|17|јануари|1515}} - {{починал на|23|февруари|1554}}) бил англиски глагородник и татко на [[Лејди Џејн Греј]].
 
Хенри Греј преку својот татко бил правнук на [[Едвард IV]] и неговата сопруга [[Елизабета Вудвил]]. По смртта на неговиот татко, тој ја наследил титулата гроф од Дорсет. Во [[1533]] година, со дозвола од кралот [[Хенри VIII]] се оженил за [[Лејди Френсис Брендон]], ќерка на сестрата на кралот, [[Марија Тјудор (кралица на Франција)|Марија]] и [[Чарлс Брендон (Прв војвода од Суфолк)|Чарлс Брендон]]. Од тој брак преживеале три деца: [[Лејди Џејн греј]], [[Лејди Катерина Греј]] и [[Лејди Марија Греј]].
 
Пред смртта на Хенри, во 1547 година, тој активно бил вклучен во политичкиот живот на земјата. По смртта на кралот, Хенри Греј започнал да го подржува [[Едвард Симор (Прв војвода од Сомерсет)|Едвард Симор]]. Во 1549 година бил вклучен во работата на советот на парламентот. По смртта на [[Чарлс Брендон (Трет војвода од Суфолк)|Чарлс Брендон]], третиот војвода од Суфолк, тој ја наследил таа титула.
 
Пред смртта на болниот едвард VI, било одобрено барањето за брак на [[Гилдфорд Дадли]] со Џејн Греј. Со ова, Џејн по смртта на кралот, била прогласена за нов владетел на Англија. Но самото крунисување било оневозможено од страна на Марија I, каде во февруари 1554 година Џејн била симнета од власт. По неколку денови, и Хенри бил уапсен и егзекутиран.