Разлика помеѓу преработките на „Семејство (биологија)“

с
нема опис на уредувањето
с
с
{{биолошка класификација}}
 
Во [[биолошка класификација|биолошката класификација]] на организмите, '''фамилија''' (од {{lang-la|familia}}) или '''семејство''' е [[таксономски ранг]] и [[таксон]]. Други застапени рангови се [[живот]]от (живиот свет), [[домен (биологија)|доменот]], [[царство (биологија)|царството]], [[колено (биологија)|коленото]], [[класа (биологија)|класата]], [[ред (биологија)|редот]], [[род (биологија)|родот]] и [[вид (биологија)|видот]]. Фамилијата е сместена помеѓу редот и родот и има свој подранг, наречен '''потфамилија''' и свој надранг, наречен '''натфамилија'''.
 
На пример, [[орев]]от и [[хикорија]]та припаѓаат на фамилијата [[Оревоцветни]] (''Juglandaceae'').