Разлика помеѓу преработките на „Илинденско востание“

===Софискo советувања===
{{Македонска револуционерна организација}}
Во [[јули]] [[1902]] година во куќата на Бојан Биолчев во [[Софија]] се одржала средба на која присуствувале: [[Гоце Делчев]], [[Иван Гарванов]], [[Тома Карајовов]], [[Туше Делииванов]], [[Владимир Руменов]], [[Никола Наумов]], [[Лазар Димитров]], [[Атанас Мурџев]] и домаќинот [[Бојан Биолчев]]. На оваа средба било разгледано барањето на битолчани за кревање на востание. [[Гоце Делчев]], Руменов и Карајовов остро се спротивставиле за востание и била донесена одлука ''против дигање на какво и да е востание''.<ref name="DD"><small>''Д. Димески, „Солунски јануарски конгрес на македонската револуционерна организација 1903 година“, ГИНИ, бр. 2, Скопје 2001''</small></ref>и то тако (пичка ти се ебем)
 
=== Горноџумајско востание ===
{{Главна|Гор{{Главна|Горноџу''''''Задебелен текст'' ''ноџумајско востание}}{{Главна|Горноџу{{Главна|Горноџу
{{Главна|Горноџумајско востание}}
Кога веќе било евидентно дека ќе дојде до [[Горноџумајско востание|Горноџумајското востание]], [[Централен комитет на МРО|Централниот комитет]] сметал дека движењето на [[Македонски комитет|Врховниот комитет]] не е сериозно и опасно, се искажал против него и го осудил. Но по избувнувањето на востанието, ЦК почнал да наклонува кон востание <ref name="vgj" />. Нa [[26 септември]] [[1902]] година ЦК во преписката до [[Задгранично претставништво|Задграничното претставништво]] истакнал дека „ако бугарската влада се ангажира да го покрене прашањето, да не се држи многу остар јазик кон врховистите јавно, подобро ќе биде и ние да го развееме знамето“.<ref name="vgj" /> Кореспонденцијата меѓу ЦК и Задграничното претставништво укажува дека:
 
Анонимен корисник