Разлика помеѓу преработките на „Чернобилска несреќа“

с
Отстрането уредувањето на 62.162.216.139 (разговор), вратено на последната верзија на Luckas-bot
с (Отстрането уредувањето на 62.162.216.139 (разговор), вратено на последната верзија на Luckas-bot)
На 1 јанури 2006 година во Украина 2.594.071 лица имале статус на настрадани од Чернобилската катастрофа. Нагло, скоро за 1,8 пати пораснал контингентот на категоријата на инвалидите на Чернобил. Најмногу (на 24%), поради смрт, се скрати бројноста на учесниците во расчистувањето на последиците од хаваријата во 1986-1987 год. Тоа зборува дека токму првиот бран од спасувачите, мажи на млада возраст, почувствувале најсилен удар врз здравјето – тие постепено умираат. Во Украина може да се избројат повеќе од 17.000 семејства, коишто добиваат помош и повластици, како последица од губење на хранител, чија смрт е поврзана со Чернобилската катастрофа. Такви семејства има во сите региони од земјата.<ref>{{цитирана веб страница|title=Амбасадата на Украина во Македонија за Чернобил|url=http://www.mfa.gov.ua/macedonia/mac/2979.htm}}</ref>
 
== Последици во ГрцијаМакедонија ==
 
Радиоактивниот облак од несреќата главно се ширел во правец на северозапад од Чернобил, и поради тоа се сметало дека во Македонија не се почувствувале ефекти на зголемено зрачење. Тогашните власти во Македонија не презеле никакви мерки на предупредување на населението, ниту пак известувале за нивото на зрачење.{{факт}}