John Mayall & the Bluesbreakers: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с r2.7.1) (Бот Додава: da:John Mayall & the Bluesbreakers
Нема опис на уредувањето
Ред 1:
'''John Mayall & the Bluesbreakers''' беабиле пионерски [[Англија|англиски]] [[блуз]] бенд предводен од пејачот[[пејач]]от, текстописец и мултиинструменталист [[Џон Меиал]]. Меиал го користел името на бендот од 1963 до 1967, а потоа го запоставил околу претнаесет години. Како и да е, во 1982 беше најавено „враќање на the Bluesbreakers“ и од тогаш името беше зачувано. Името постана општ поим без да се прави разлика кои снимања беа кредитирани само на лидерот, а кои на лидерот и групата. Во „the Bluesbreakers“ беа вклулени:
*[[Ерик Клептон]] (април – август 1965, ноември 1965 – јули 1966) и [[Џек Брус]] кои го напуштија бендот за да го оформат „Cream“„[[Cream (бенд)|Cream]]“.
*[[Питер Грин]], кој го замени Клептон, свиреше до август, 1967, кога се одвоил со Мик Флетвуд, а по неколку недели го повлекол со него и Џон Мек Ви, член на „the Bluesbreakers“, за да го оформат бендот „Fleetwood Mac“.
*[[Мик Теилор]] (август 1967 – јули 1969) кој подоцна им се придружил на ''[[Ролинг Стоунс|The Rolling Stones]]'', а се вклучил и во реобединувањето на турнеите во 1982-83 и 2004.