Одбрана (фудбал): Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
Ред 1:
{{викифицирање}}
''' Одбранбен играч ( во фудбалот)'''
 
 
 
[[Image:Fulham on the attack.jpg|right|300px|thumb|Одбранбен играч (во белиот дрес), поставен пред противничкиот играч да го спречи нападот.]]
 
 
 
Во рамките [[фудбалот]] како спорт, одбранбениот играч кој се наоѓа во најоддалечениот дел од теренот има задача да го спречи противничкиот напад. Постојат четири типа на одбранбен играч - централен бек, дефанзивец поставен во среден ред, дефанзивец кој ја држи целосната дефанзивна линија и страничен бек. Позициите на централниот бек и дефанзивецот кој ја држи целосната дефанзивна линија се од суштинско значење во повеќето современи формации. Улогите на дефанзивецот во средниот ред страничниот бек се повеќе специјализирани за одредени формации.
 
== '''[Уреди] Централен бек''' ==
Задачата на централниот бек ( т.н. последен играч, централен дефанзивец или стопер) е да се спречи противничките играчи ( напаѓачи ) да постигнат гол и да ја изнесат топката од својот шеснаесетник. Како што и самото име кажува, тие играат во централната позиција.
Ред 65 ⟶ 59:
Страничниот бек е модерна варијанта на дефанзивецот кој ја држи целосната дефанзивна линија, само што е повеќе сконцентриран на нападот. Називот е добиен од спојување на значењето на "крилен играч" и "дефанзивецот кој ја држи целосната дефанзивна линија". Обично се употребуваат во 3-5-2 формацијата, и затоа може да се сметаат за дел од средниот ред. Но, тие исто така може да се употребат во 5-3-2 формацијата и со тоа добиваат повеќе дефанзивни задачи.
Во развојот на современиот фудбал, старничните бекови се комбинација на крилни играчи и дефанзивци кои ја држат целосната дефанзивна линија . Ова е една од позициите кои бараат најголема физичка подготвеност. Страничните бекови обично се посмели од дефанзивците кои ја држат целосната дефанзивна линија и од нив се очекува да обезбедат простор особено во тимовите кои играат без крилни играчи. Страничните бекови мора да се многу издржливи, да бидат способни за додавања на противничката половина и да ги издржат нападите од [[противничките крила]]. Дефанзивниот среден играч има за задача да го покрие страничниот бек кога тој преминува во напад. [8]
 
[[ar:مدافع (كرة قدم)]]
[[an:Esfensa (fútbol)]]
[[bn:রক্ষণভাগের খেলোয়াড়]]
[[be-x-old:Абаронца (футбол)]]
[[bg:Защитник]]
[[ca:Defensa (futbol)]]
[[da:Fodboldpositioner#Forsvarsspiller]]
[[de:Abwehrspieler]]
[[en:Defender (association football)]]
[[et:Kaitsja (jalgpall)]]
[[es:Defensa (fútbol)]]
[[eu:Atzelari (futbola)]]
[[fa:مدافع (فوتبال)]]
[[fr:Défenseur (football)]]
[[ga:Cosantóir]]
[[ko:수비수]]
[[hy:Պաշտպան]]
[[hr:Branič (nogomet)]]
[[id:Bek]]
[[it:Difensore]]
[[jv:Bèk]]
[[ka:მცველი (ფეხბურთი)]]
[[kk:Қорғаушы]]
[[lv:Aizsargs (futbols)]]
[[lt:Gynėjas]]
[[hu:Hátvéd]]
[[mt:Difensur]]
[[mr:बचावपटू (फुटबॉल)]]
[[ms:Pemain pertahanan (bola sepak)]]
[[nl:Verdediger (voetbal)]]
[[ja:ディフェンダー (サッカー)]]
[[pl:Obrońca (piłka nożna)]]
[[pt:Zagueiro]]
[[ro:Fundaș (fotbal)]]
[[ru:Защитник (футбол)]]
[[simple:Defender (football)]]
[[sk:Obranca (futbal)]]
[[sr:Одбрамбени играч (фудбал)]]
[[th:กองหลัง]]
[[tr:Defans]]
[[uk:Захисник (футбол)]]
[[vi:Hậu vệ (bóng đá)]]
[[zh-yue:後衛]]
[[zh:後衛 (足球)]]