Разлика помеѓу преработките на „Животна средина“

с (r2.7.1) (Бот Менува: tr:Doğal çevre)
Главни абиотички фактори се [[светлина]], [[температура]], [[вода]], [[Атмосфера|атмосферските]] [[гас]]ови и [[Јонизирачка радијација|јонизирачката радијација]], кои влијаат на формата и функцијата на единката.
 
[[Податотека:DNAВладе UVГоран mutation.svg|thumb|right|350px|УлтравилетовитеДаниел фотониЕнис може да ја оштетатетат ДНК молекулата на живите организми на различни начини. Сепак, најчесто се случува поврзување помеѓу [[тимин]]и од истата верига, наместо со комплементарните бази од другата верига. Ова создава испапчување во молекулата и таа не функционира правилно.]]
=== Светлина ===
[[Податотека:DNA UV mutation.svg|thumb|right|350px|Ултравилетовите фотони може да ја оштетат ДНК молекулата на живите организми на различни начини. Сепак, најчесто се случува поврзување помеѓу [[тимин]]и од истата верига, наместо со комплементарните бази од другата верига. Ова создава испапчување во молекулата и таа не функционира правилно.]]
Спектарот на [[електромагнетно зрачење]] кое достигнува до [[Земја|Земјината]] површина се одредува од апсорптивните својства на атмосферата. Биолошки најважен спектрален опсег е оној од 300 до 800 [[Нанометар|nm]], кој го вклучува видливото, [[Ултравиолетово зрачење|ултравиолетовото]] и [[Инфрацрвено зрачење|инфрацрвеното]] зрачење. Видливата светлина дава [[енергија]] за одвивањето на животот кај повеќето животни форми. Светлината која се апсорбира од страна на [[пигмент]]ните молекули (како [[хлорофил]]и, [[каротеноид]]и и [[фикобилин]]и) се претвора во [[хемиска енергија]] по пат на [[фотосинтеза]]. Достапноста на светлината е особено важна за распространувањето на зелените [[растенија]]. Фотосинтетските организми можат да опстојат на широк опсег на интензитет на светлината. Целосната [[Сонце|сончева]] светлина во тропските региони изнесува околу 2000 [[Мол|μmol]] на [[фотон]]и · m<sup>−2</sup> · s<sup>−1</sup>. Фотосинтетските организми преживеале на места каде светлината е ниска и до 0.005% од претходната вредност.
 
Анонимен корисник