Разлика помеѓу преработките на „Асиметрична дигитална претплатничка линија“

с
нема опис на уредувањето
с (r2.6.4) (Бот Менува: cs:Asymmetric Digital Subscriber Line)
с
Постојат технички и маркетиншки причини зошто АДПЛ-от е чест вид на интернет насекаде. Од технички причини, поверојатно е да има [[интерференција (електроника)|интерференција]] од страната на други кола како [[ДСЛАМ]] (каде жиците од повеќе локални јазли се близу една од друга) отколку во просториите на корисниците. Затоа сигналот за подигање е најслабиот и најбучниот дел од локалниот јазол, додека преземачкиот сигнал е најјакиот и најбучниот дел. Затоа е технички издржано за ДСЛАМ-от да пренесува со поголема брзина одколку што пренесува модемот од другата страна. Бидејќи типичниот домашен корисник претпочита побрзо преземање, АДПЛ е полуларен колку што е.
 
Кај конвенционалниот АДПЛ, брзините на преземање почнуваат од 256 [[кбит/секс]] и типично достигаат до 8 [[Мбит/секс]] во рамките на 1.5 км од централата со ДСЛАМ опрема или далечнскиот терминал. Брзините на подигање почнуваат од 64 кбит/секс и типично достигнуваат до 256 кбит/секс, но може да достигнат до 1024 кбит/секс. Називот [[АДСЛ Лајт]] понекогаш се користи за побавни верзии. Забелешка: растојанијата се само проценки наменети за потрошувачите на АДСЛ услуги. [[Слабеење (сигнал)|Слабеењето]] на [[сооднос на сигнал и бука|соодносот на сигналот и буката]] се главните карактеристики и можат да варираат тотално независно од растојанието (како на пр. не-бакарни кабли, дијаметар на каблите). Практичните перформанси зависат од претстојноста на линијата, која може динамички да се менува во зависност од временските прилики (за стари линии) или бројот и квалитетот на спојките и разводниците при дадена должина на кабел.
Поновата варијанта се нарекува АДСЛ2 која дозволува поголема брзина на преземање до 12 Мбит/сек восво радиус помал од 2.,5 км. Повисоките [[симболска стапка|симболски стапки]] и понапредната [[бучна модулација]] се тоа што ја прави оваа линија брза. АДСЛ2+, исто така позната како [[ИТУ Г.992.5]], одзволува стапка на преземање до 24 Мбит/секс во радиус помал од 1.5 км. АДСЛ2+ исто така нуди опции за безшевно спојување, и им дозволува на линиите со повисока стапка на слабеење или понизок сооднос на сигнал и бука да се спојат заедно за теоретски да го достигнат of севкупниот број на линии (т.е. до 50 Мбит/секс за две линии, итн.), како и опции во контролата на силата и безчевна адаптација на стапките — промена на стапката на пренос на податоци без ресинхронизација.
{{ADSL standards}}
 
! class="unsortable"|Верзија || class="unsortable"|Назив на стандардот|| class="unsortable"|Употребен назив || Преземање || Подигање || class="unsortable"|Одобрен во
|-
| ADSL || [[ANSI T1.413 Issue 2|ANSI T1.413-1998 Issue 2]] || ADSL || <span style="display:none">08,0</span>8,0 Мбит/секс || 1,0 Мбит/секс || 1998
|-
| ADSL || [[ITU G.992.1]] || ADSL ([[G.DMT]]) || 12,0 Мбит/секс || 1,3 Мбит/секс ||јули 1999
|-
| ADSL || [[ITU G.992.1 Annex A]] || ADSL преку POTS || 12,0 Мбит/секс || 1,3 Мбит/секс || 2001
|-
| ADSL || [[ITU G.992.1 Annex B]] || ADSL преку ISDN || 12,0 Мбит/секс || 1,8 Мбит/секс || 2005
|-
| ADSL || [[ITU G.992.2]] || ADSL Lite ([[G.Lite]]) || <span style="display:none">01,5</span>1,5 Мбит/секс || 0,5 Мбит/секс || јули 1999
|-
| ADSL2 || [[ITU G.992.3/4|ITU G.992.3]] || ADSL2 || 12,0 Мбит/секс || 1,0 Мбит/секс || јули 2002
|-
| ADSL2 || [[ITU G.992.3 Annex J]] || ADSL2 || 12,0 Мбит/секс || 3,5 Мбит/секс
|-
| ADSL2 || [[ITU G.992.3 Annex L]] || RE-ADSL2 || <span style="display:none">05,0</span>5,0 Мбит/секс || 0,8 Мбит/секс
|-
| ADSL2 || [[ITU G.992.3/4|ITU G.992.4]] || безразделен ADSL2 || <span style="display:none">01,5</span>1,5 Мбит/секс || 0,5 Мбит/секс ||јули 2002
|-
| ADSL2+ || [[ITU G.992.5]] || ADSL2+ || 24,0 Мбит/секс || 1,0 Мбит/секс || мај 2003
|-
| ADSL2+ || [[ITU G.992.5 Annex M]] || ADSL2+M || 24,0 Мбит/секс || 3,5 Мбит/сек с ||2008
|}
 
Како додаток, не-Анекс-ните АДСЛ2 и АДСЛ2+ поддржуваат подигање со 256 кбит/секс доколку ширината на опсег обично користена за [[ПОТС]] гласовни повици е наменета за користење на АДСЛ.
 
Додека АДСЛ пристапот користи опсег од 1,1 МХц, АДСЛ2+ користи опсег од 2,2 МХц.