Разлика помеѓу преработките на „Српскохрватска граматика“

!Предлог||Падеж||Услов||Пример
|-
| '''među'''||акузатив||со глагол што означува движење||''ići među ljude'' = « да оди помеѓумеѓу луѓе »
|-
| || инструментал|| со глагол што не означува движење ||''biti među ljudima'' = « да се биде помеѓумеѓу луѓе »
|-
| '''na'''||акузатив|| со глагол што означува движење ||''postaviti na sto'' = « да се постави на масата »