Дела на светите апостоли: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
{{Книги од Новиот Завет}}
'''Дела на Апостолите''' ([[грчки]]: ''Πράξεις των `Αποστόλων'') е една од книгите која спаѓа во канонскиот [[Нов Завет]], и кој се користи во сите православни и римокатолички, како е во останатите христијански деноминации како протестанти, јехови сведоци, адвентисти и.т.н.
 
Според научните истражувања, оваа книга се препишува на авторот на [[Евангелие по Лука|Евангелието по Лука]], односно [[Апостол Лука]]. Како и според евангелието на Лука, така и Делата на Апостолите започнуваат со обраќање кон Теофил, кој според некои бил римски големец. Според некои тој бил римски судија на судот на кој требало да му биде судено на [[Апостол Павле]].