Разлика помеѓу преработките на „Послание до Галатјаните“

нема опис на уредувањето
 
Според некои истражувачи, ова послание е едно од најраните напишани од Павле. Според истите, тие веруваат дека Павле го напишал во времето кога тој бил во Антиохија, пред Апостолскиот собор во Ерусалим, и пред неговото мисионерско патување.<ref> W.M. Ramsay: The Teaching of Paul in Terms of the Present Day (London: Hodder and Stoughton, 1913), 383-403.</ref> Според овој извор, годината на пишување на посланието би била околу 48 година. Според други извори, посланието било напишано во времето на третото мисионерско патување на апостол Петар. Писмата кои имаат општи теми со Галатјаните биле пишувани во третото патување.
 
 
== Содржина ==
 
Ова послание може да биде претставено преку следниот план:
* Павловата заштита на неговото апостолство (глава 1 и 2)
* Павловото разгледување на прашањата поврзани околу законот (3:1 - 5:12)
* Павловото проповедање за животот на Духот (5:13 - 6:10)