Разлика помеѓу преработките на „Константин I и христијанството“

с
Кога настанале потреси во црквата поради дејствувањето на еретикот Ариј, царот Константин го свикал во [[Никеја]] [[Прв вселенски собор|Првиот вселенски собор]].
 
Од него произлегла првата унифицирана и општоприфатена [[христијанска доктирна]]. Со создавањето на [[Никејски Симболсимбол на вераверата]], преседан бил создаден според кој за прв пат во историјата на црквата бил даден модел преку кој во иднина требало да бидат создавани догми и канонски доктрини<ref>{{ws|"[[s:Catholic Encyclopedia (1913)/The First Council of Nicaea|First Council of Nicea]]" in the 1913 ''Catholic Encyclopedia''}}</ref><ref>{{cite web|url= http://www.1911encyclopedia.org/Council_of_Nicaea|title= Council of Nicaea in the 1911 Encyclopædia Britannica|work=www.1911encyclopeida.org|accessdate=march 14, 2010}}</ref>.
 
== Наводи ==