Разлика помеѓу преработките на „Константин I и христијанството“

с
 
Во времето на [[Констанциј Флор]], татко на Константин, односот кон христијаните започнал да се променува. Константин бил најстариот син на римскиот император Констанциј Флор, и императорката [[Света Елена]]. Констанциј имал и други деца од друга жена, а со Елена го имал само Константин. Кога татко му починал во [[Англија]] во [[306]] година како император на римскиот престол, Константин го заменил на императорскиот престол.
 
Мајка му Елена, го советувала да не ги напаѓа христијаните туку да ги заштитува. За време на школувањето во царскиот двор Константин со болка на душата гледал како римските војници ги мачат и убиваат христијаните. Кога станал император тој раководел со мудрост и разбирање за сите поданици на империјата.
 
== Наводи ==