Разлика помеѓу преработките на „Константин I и христијанството“

нема опис на уредувањето
{| border="1" cellpadding="2" cellspacing="0" style="width:300px; float:right; margin-left:1.0em;"
Римскиот император [[Константин Велики]] го прифатил [[христијанство]]то по неговата победа во [[Битка на Милвианскиот мост|Битката на Милвианскиот мост]] во [[312]] година. Во текот на неговото владеење, христијанството станало доминантна религија во [[Римската Империја]], а со ова тој станал и првиот христијански император, кој од страна на денешната [[Православна црква]] се смета за светец.
! colspan="2" style="background:gold; font-size:120%;"|'''Constantine the Great'''
|-
| style="text-align:center;" colspan="2"|[[Image:Byzantinischer Mosaizist um 1000 002.jpg|250px]]
|-
| style="text-align:center;" colspan="2"|mosaic in [[Hagia Sophia]], [[Constantinople]], c. 1000
|-
| colspan="2" style="text-align:center; background:gold;"|'''[[Isapostolos]], 13th [[Apostle (Christian)#"Equal to the Apostles" according to Eastern Orthodox tradition|Apostle]]'''
|-
|'''Born'''
|Feb 27, 272 in Naissus, [[Roman Empire]] (now [[Niš]], [[Serbia]])
|-
|'''Died'''
|May 22, 337 in [[Nicomedia]], Roman Empire (now [[İzmit]], [[Turkey]])
|-
|'''Venerated in'''
|[[Eastern Orthodox Church|Eastern Orthodoxy]]
|-
|'''Major [[shrine]]'''
|[[Church of the Holy Apostles]]
|-
|'''[[Calendar of saints|Feast]]'''
|May 21
|-
|'''Attributes'''
|[[In hoc signo vinces]], [[Labarum]]
|-
|'''[[Troparion]] From the Byzantine [[Menaion]]'''
|Your servant Constantine, O Lord and only Lover of Man, beheld the figure of the Cross in the Heavens; and like Paul (not having received his call from men, but as an Apostle among rulers set by Your hand over the royal city) he preserved lasting peace through the prayers of the [[Theotokos]].
|}
Римскиот император [[Константин Велики]] го прифатил [[христијанство]]то по неговата победа во [[Битка на Милвианскиот мост|Битката на Милвианскиот мост]] во [[312]] година<ref>[http://www.roman-emperors.org/conniei.htm]</ref>. Во текот на неговото владеење, христијанството станало доминантна религија во [[Римската Империја]], а со ова тој станал и првиот христијански император, кој од страна на денешната [[Православна црква]] се смета за светец.
 
Константин пред битката погледнал нагоре кон сонцето и видел голем светлосен крст со натпис на [[грчки]]: "ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ" По ова, Константин наредил штитовите на секој војник да се украсат со христијански симбол ([[Чипо]])<ref>R. Gerberding and J. H. Moran Cruz, ''Medieval Worlds'' (New York: Houghton Mifflin Company, 2004) p. 55; cf. Eusebius, ''Life of Constantine''</ref> . Во битката, Константин излегол на крај како победник и завладеал со целата империја. Колку Константин го прифатил христијанството во тој период е тешко за објаснување. Највлијателните соработници на Константин сѐ уште биле со [[паганство|пагански]] обичаи. На [[римски монети|римските монети]], кои биле направени по осум години по [[Битката на Милвианскиот мост]], сѐ уште биле насликани [[римска митологија|римските богови]]<ref>R. Gerberding and J. H. Moran Cruz, ''Medieval Worlds'' (New York: Houghton Mifflin Company, 2004) p. 55</ref>.
 
Константин Велики има голема улога во историјата на [[христијанство|христијанството]]. Тој е еден од главните финансиери на [[црква|црквата]], изградил многу [[базилика|базилики]], ја ослободил црквата од многу [[данок|даноци]] и на тој начин го помагал распространувањето на христијанството. Во периодот од [[324]] до [[330]] година ја преместил престолнината на империјата од [[Рим]] во [[Византион]], град кој подоцна во негова чест е наречен [[Константинопол]]. Градот го изградил во духот на новата [[религија]] со многу цркви и со одбранбени ѕидини. Во ''Новиот Рим'', како што бил нарекуван, не постоеле пагански храмови. Константин бил крстен на смртното легло.
 
== Наводи ==
{{наводи}}