Разлика помеѓу преработките на „Базилика Свети Јован Латерански“

с
нема опис на уредувањето
с
Денеска, Сан Џовани Латерано претставува катедрална црква, бидејќи во неа се наоѓа седиштето на Римскиот епископ или папата, како и неговиот трон.
 
Според легондата, кога Константин I го примил христијанството, тој дворецот го подарил на тогашниот папа. Во 324 година, [[папа Силвестер I]] ја осветил новата базилика, а во текот на [[10 век]] за покровител на црквата бил објавен [[Јован Крстител]], а по двесте години, [[Јован Благослов]].
 
Моментален архиреј на базиликата е [[Агостино Валини]]. Претседателот на Франција, [[Никола Саркози]] е прв и единствен канон на базиликата, титула која за прв пат му била дадена на [[Анри IV]]. Сепак, таа поседува посебен статус, односно е во сопственост на Светата престолнина. Ова е случај и на неколку други базилики во Рим.