Разлика помеѓу преработките на „Базилика Свети Јован Латерански“

нема опис на уредувањето
}}
'''Црквата Свети Јован Латерански''' ([[италијански јазик|италијански]] :''Basilica di San Giovanni in Laterano'') е [[црква]] која се наоѓа во [[Рим]], [[Италија]]. Црквата е една од најстарите [[базилика|базилики]] во [[Рим]], изградена во [[324]] година, и е т.н. [[матична црква]] на [[Римокатоличка црква|Римокатоличката црква]], како и една од четирите папски базилики во Рим. Нејзин последен архитект е [[Агостино Валини]], изградена со елементи на [[барок|барокот]]. Самиот натпис на фасадата, Christo Salvatori, укажува дека црквата е посветена на Христос Спасителот. Местото на црквата се наоѓа надвор од ватиканските граници, територијално во рамките на градот Рим.
 
Денеска, Сан Џовани Латерано претставува катедрална црква, бидејќи во неа се наоѓа седиштето на Римскиот епископ или папата, како и неговиот трон.
 
Според легондата, кога Константин I го примил христијанството, тој дворецот го подарил на тогашниот папа. Во 324 година, папа Силвестер I ја осветил новата базилика, а во текот на 10 век за покровител на црквата бил објавен Јован Крстител, а по двесте години, Јован Благослов.
 
Моментален архиреј на базиликата е [[Агостино Валини]]. Претседателот на Франција, [[Никола Саркози]] е прв и единствен канон на базиликата, титула која за прв пат му била дадена на [[Анри IV]]. Сепак, таа поседува посебен статус, односно е во сопственост на Светата престолнина. Ова е случај и на неколку други базилики во Рим.