Ѕвездено време: Разлика помеѓу преработките

Додадени 127 бајти ,  пред 11 година
с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
'''СидералноЅвездено време''' (или „сидерално време“) е мерка за позицијатаположбата на [[Земја]]та при нејзината ротација околу својата оска, или мерка за време преку очигледното дневно движење на пролетната [[рамноденица]], што е многу блиску но не сосема исто со движењето на ѕвездите. Се разликуваат по [[прецесија]]та на пролетната рамноденица во десното искачување во однос на ѕвездите.<br />
Земјениот '''сидераленѕвезден ден''' исто така се разликува од периодот на ротација во однос на позадината од ѕвезди според износот на прецесија во десното искачување во текот на еден ден (8,4 мс).<ref>Seidelmann, pстр. 48.</ref> Неговата средна вредност на [[Ј2000]] е 23<sup><small>ч</small></sup>56<sup><small>м</small></sup>4,090530833<sup><small>с</small></sup>.<ref name=Aoki>Aoki, S., B. Guinot, G. H. Kaplan, H. Kinoshita, D. D. McCarthy and P. K. Seidelmann: "[http://adsabs.harvard.edu/abs/1982A&A...105..359A Нова дефиниција на универзалното време]". ''Астрономија и Астрофизика'' '''105'''(2), 359-361, 1982.</ref>
Етимологијата на терминот доаѓа од [[латински]]от збор „sidereus“, sidus, sider- = ѕвезда. Според тоа, значењето на овој термин е мерење на времето во однос на позицијатаположбата на ѕвездите.
 
== Дефиниција ==
СидералнотоЅвезденото време се дефинира како [[часовен агол]] на [[пролетна рамноденица|пролетната рамноденица]]. Кога [[меридијан]]от на пролетната рамноденица е директно над земјата, локалното сидералноѕвездено време е 00:00. СидералнотоЅвезденото време на Гринич е часовен агол на пролетната рамноденица на меридијанот на [[Гринич]], [[Англија]]; локалните вредности се разликуваат според [[лонгитудагеографска должина|географската должина]]та. Кога ќе се придвижиме по лонгитудатадолжината 15° источно, сидералнотоѕвезденото време се зголемува за еден час.
 
За разлика од пресметувањето на соларнотосончевото време, овде разликите прецизно се сметаат, не во цели часови. СидералнотоЅвезденото време на Гринич и [[UT1]] се разликуваат едно од друго со постојана вредност (ГСТ = 1.00273790935 × UT1).<ref>Seidelmann, ppстр. 52 и 698.</ref> СидералнотоЅвезденото време се користи во астрономските опсерватории, бидејќи сидералнотоѕвезденото време овозможува да се пресмета кои астрономски објекти ќе бидат видливи во одредено време.