Разлика помеѓу преработките на „Островот на богатството“

нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: {{Infobox Book| <!-- See Wikipedia:WikiProject_Novels or Wikipedia:WikiProject_Books --> | name = Островот на богатството<br>''...)
 
 
Книгата е позната по самата приказна, но и добриот опис на атмосферата, ликовите и акцијата која се одвива низ целиот текст. Исто така, романот вклучува добар опис на [[морал]]ните вредности на самите ликови, особено на главниот негативен лик и ова се смета за чуден елемент кој е вметнат во една детска литература. Препознатливо за романот се пиратите, картата со скриеното богатство, бродовите и убистават, како и тајните договори и преговори за опстанок на островот и враќање во [[Бристол]] со здраво тело и дух, но и богатство во џебовите.
 
== Ликови ==
* [[Џим Хокинс]] - главниот лик во романот, прераскажувачот на приказната. Тој е младо момче кое ја иницира потрагата по богатството и воедно е главен протагонист во романот.
* [[Капетан Флинт]] - пират со лошо реноме, познат по неговите злосторства и ѕверства.
* [[Капетан Смолет]] - капетан на бродот „Хиспањола“, соработник на Ливси, Трелони и Џим.
* [[Лонг Џон Силвер]] - главен антагонист во приказната.
* Доктор Ливси - еден од протагонистите во приказната, пријател и соработник на Џим.
* Скуир Трелони - пријател на Ливси, еден од протагонистите во приказната.
* Били Боунс - поранешен пират кој престојува во мотелот на Џин и човек кој ја имал картата на богатството.
* Слепиот Пу - слеп пират кој го посетува Боунс за да му ја земе картата.
* Блек Дог - пират, соработник со Пу
* Бен Ган - заробеник на островот, подоцна соработник на Џим, Трелони, Ливси.
* Израел Хендс и 17 останати пирати, соработници на Силвер.
 
==Користена литература==