Разлика помеѓу преработките на „Орце Николов“

Додадени 365 бајти ,  пред 12 години
с
нема опис на уредувањето
с
'''Орце Николов''' ([[Скопје]], [[7 јануари]] [[1916]] - [[4 јануари]] [[1942]]) (Јордан Николов), [[народен херој на Македонија]], еден од организаторите и раководителите на работничкото движење во Македонија и член на Покраинскиот комитет на КПЈ за Македонија.
'''Орце Николов''' (Јордан Николов) е работнички активист и [[народен херој]] на [[Македонија]].
 
Роден е на [[7 јануари]] [[1916]] година во [[Скопје]], во работничко семејство на шивачи.
 
Го отслужува воениот рок во [[1937]] - [[1938]] година. По враќање од војска повторно се зафаќа за работа во УРС - синдикатот и заедно со [[Цветан Димов]] ја предводи подружницата на шивачките работници.
 
Во есента [[1938]] година, по иницијатива на Орце Николов беше организирана акција за запишување доброволци за одбрана на [[Чехословачка]].
 
Во есента 1939 година, во согласност со решението на [[КПЈ]] за засилување на мобилизацијата во [[Македонија]], кога во Македонија доаѓа и [[Светозар Вукмановиќ - Темпо]], во [[Скопје]] го затече Орце како секретар на Месниот комитет на КПЈ и член на Покраинското раководство на КПЈ за Македонија. Тој организираше повеќе штрајкови на работниците во [[Скопје]], [[Тетово]], [[Гостивар]], [[Прилеп]], [[Куманово]] и други градови.
Потоа со една група Македонци се упати кон Македонија и во околината на Лесковац чекаше да му бидат испратени фалсификувани документи, за да може полесно да ја помине демаркационата линија низ територијата окупирана од Бугарите.
 
Загинал во ноќта меѓу 3 и [[4 јануари]] [[1942]] година вона пробивањетопланината низ[[Кукавица]], демаркационатакај линијаселото против[[Туба]], бугарскатаво војскаблизина на планината [[КукавицаВладички Хан]], [[Србија]], во пробивањето низ демаркационата линија во заседа на бугарскиот фашистички окупатор.
 
== Види уште ==