Разлика помеѓу преработките на „Релеј“

Одземен 1 бајт ,  пред 9 години
 
 
== ПРИНЦИППринцип НАна РАБОТАработа ==
 
Електромагнетот обично се состои од многубројни намотки од бакрени жици на железното јадро. Кога струјата тече низ жиците ( примарно струјно коло ) , околу електромагнетот се ствара магнетно поле кое го привлекува железното сидро. Сидрото носи на себе електрични контакти, кои тогаш го отворат и затворат секундарното струјно коло ( струен круг ).
Кога ке се прекине струјата низ електромагнетот, тој повеке не го привлекува железното сидро и тој се врака во почетна положба, обично со помош на пружини.Тие електрични контакти го прекинуваат или воспоставуваат струјното коло.
 
== Врсти на релеи ==