Разлика помеѓу преработките на „Универзитет „Гоце Делчев““

нема опис на уредувањето
 
'''Универзитетот „Гоце Делчев“''' е основан од страна на Собранието на [[Република Македонија]] на [[27 март]] [[2007]] г., кога се слави и патрониот празник на Универзитетот, лоциран во 12 македонски градови: [[Штип]], [[Струмица]], [[Кочани]], [[Радовиш]], [[Пробиштип]], [[Виница]], [[Св. Николе]], [[Гевгелија]], [[Кавадарци]], [[Прилеп]], [[Скопје]] и [[Берово]]. На Универзитетскиот сенат за ректор на Универзитетот е избран проф д-р [[Саша Митрев]].
Во првата студиска година се запишаа 1.300 студенти на 7 факултети и една висока школа и тоа: [[Правен факултет - Кочани|Правен факултет]], [[Економски факултет Штип|Економски факултет]], [[Педагошки факултет - Штип|Педагошки факултет]], [[Факултет за природни и технички науки - Штип|Факултет за рударство геологија и политехника]], [[Земјоделски факултет - Штип|Земјоделски факултет]], [[Факултет за информатика - Штип|Факултет за информатика]], [[Факултет за музичка уметност - Штип|Факултет за музичка уметност]] и [[Висока здравствена школа - Штип|Висока здравствена школа]]. Од студиската година 2008/09 г., во состав на Универзитетот се и 6 (шест) нови факултети: [[Факултет за медицински науки - Штип|Факултет за медицински науки]], [[Филолошки факултет - Штип|Филолошки факултет]], [[Електротехнички факултет - Радовиш|Електротехнички факултет]], [[Машински факултет - Виница|Машински факултет]], [[Технолошко-технички факултет - Пробиштип|Технолoшко-технички факултет]] и [[Факултет за туризам и бизнис логистика - Гевгелија|Факултет за туризам и бизнис логистика]].<ref>[http://www.ugd.edu.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=57&Itemid=66 Официјална веб-страница на Универзитет „Гоце Делчев“ - Историјат]</ref>
 
 
Во наредната [[2008]]/[[2009]] година, со зголемувањето на бројот на факултетите, уште повеќе се зголеми и бројот на заинтересираните матуранти кои своето образование го продолжија на Универзитетот „Гоце Делчев“. Со индекс се стекнаа 2.700 бруцоши, кои заедно со студентите кои во моментот на основање на Универзитетот студираа на тогаш постојните Педагошки и Рударско-геолошки факултет, вкупниот број на студенти изнесуваше околу 5.000.
Следната [[2009]]/[[2010]] година, на вкупно 13 факултети и повеќе од 90 студиски програми, бројот на запишани бруцоши изнесуваше околу 4.200, а вкупниот број повеќе од 9.000 студенти.
Оваа студиска [[2010]]/[[2011]] година со индекс се стекнаа повеќе од 2.800 нови студенти, кои својата иднина ја препознаа на Универзитетот „Гоце Делчев“ – [[Штип]]. Со тоа, во моментов бројот на запишани студенти во прв и во втор циклус студии на Универзитетот изнесува приближно 13.000 студенти. <ref>[http://www.ugd.edu.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=338&Itemid=207 Официјална веб-страница на Универзитетот „Гоце Делчев“ - „Број на студенти“]</ref>
 
 
 
== Наводи ==
{{reflist}}
 
[http://www.ugd.edu.mk Официјална веб-страница на Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип]
[[Категорија:Универзитет „Гоце Делчев“]]
 
246

уредувања