Разлика помеѓу преработките на „Црква „Св. Пантелејмон“ - Горно Нерези“

нема опис на уредувањето
|површина=
}}
[[File:Freskozivopis-Sv.Pantelejmon-Nerezi.JPG|мини|left|250п|Фрескоживописот на сводот од црквата]]
Црквата "'''Св Пантелејмон'''" е манастирска црква во истоимениот манастир во с. [[Горно Нерези]], на планината [[Водно]], осум километри југозападно од [[Скопје]]. Манастирскиот комплекс е ограден со високи ѕидови, а во него се наоѓаат црквата и манастирските [[конак|конаци]]. На ѕидовите на овој споменик на културата е сочувано [[фрескосликарство]], коешто по своите квалитети со се вбројува меѓу врвните дострели на византиското сликарство од времето на династијата на Комнените.
[[File:Freskozivopis-Sv.Pantelejmon-Nerezi.JPG|мини|left|250п|Фрескоживописот на сводот од црквата]]
 
Црквата била подигната од византискиот принц Алексеј Ангел син на Константин Ангел и Теодора, ќерка на византискиот император [[Алексеј I Комнен]] (1081 - 1118). За подигањето на црквата во [[1164]] година сведочи натписот на мермерниот надвратник помеѓу нартексот и наосот на црквата, а чија содржината вели: