Разлика помеѓу преработките на „Архангел Урил“

с
нема опис на уредувањето
с
с
Во ''[[Златна легенда]]'', Урил е еден од ангелите на планетите - ангел на Марс. Како таков споменат е и на други места.
 
Веројатно највисоката функција на Урил е Ангел на присутностприсутноста, Кнез на присутностприсутноста, Ангел на ликот, Ангел на осветувањето, Ангел на славата. Кнез на присутноста е ангел кому му е дозволено да биде во Божја присутност.
 
Писмено, наоѓаме соопемнување на ангел на присутноста во [[Книга на пророк Исаија|Исаија]] 63:9 — <blockquote>''Во сите нивни тешкотии Тој ги сожалуваше, и Ангел на Неговата присутност ги избавуваше; поради Својата љубов и сомилост, Самиот ги откупи, ги дигна и ги носеше во сите дни на древноста.''</blockquote>