Разлика помеѓу преработките на „Архангел Урил“

Нема измена во големината ,  пред 13 години
с
нема опис на уредувањето
(Нова страница: 250px|right|thumb|Архангел Урил на фреска '''Урил''' ('''אוּרִיאֵל''' „Светлина Божја...)
 
с
Кога се додава четврт ангел, за претставување на четирите страни на светот, Ова е обично Урил (''Jewish Encyclopedia''). Христијанските гностици исто така го даваат како четврт (под името [[Хануил]]), од [[Грегориј Велики]], а и во ангелологијата на [[Псевдо-Дионис]]. Урил е третиот ангел наведен во ''[[Соломонов Завет|Соломоновиот Завет]]'', а четвртиот е Саврил.
 
Урил го среќаваме и во ''[[2 Ездра|Втората книга на Есдра]]'', [[апокриф]]ен додаток на [[апокалиптична книжевност|апокалиптичната книжевност]] кон ''[[Есдра]]'', во кој пророкот [[Езра]] му поставува низа прашања на Бога, а тој го праѓапраќа Урил за да го подучува. Според Окткровението на Ездра, ангелите кои ќе владеат на крајот на светот се Михаил, Гаврил, Урил, Рафаил, Гавутелон, Вевур, Зевулеон, Акер, Арфугитон. Последниве петмина се јавуваат само тука и на ниедно друго дело.
 
Урил се смета за [[херувим]] и ангелот на покајувањето<ref>[[Адамова книга]]</ref>. „Тој стои на портата на Еден со огнен меч“ <ref>Abbot Anscar Vonier, 1964. 'The Teaching of the Catholic Church'</ref> или како ангелот кој „надгледува громови и ужас.“<ref>1 Енох?</ref> Во ''[[Петрова апокалипса]]'' тој се јавува како ангелот на покајувањето, кој графички е претставен како безмилосен како било кој деном. Во ''[[Животот на Адам и Ева]]'', Урил се смета за духот (т.е. еден од херувимите) во третата глава на Битието. Се смета дека бил еден од ангелите кои погонал да се закопаат Адам и Авел во Рајот.