Разлика помеѓу преработките на „Долмабахче“

Додадени 1.757 бајти ,  пред 9 години
== Карактеристики==
 
Должината на дворецот е 600 м, плоштината е 45 000 м2, со вкупно 285 стаи, 6 хамами и 68 бањи. Самата фасада на Долбабахче ја покажува класична европска зграда со две страни. Сепак, внатрешноста на зградата е со типичен отомански стил. ЕдноДизајнот од најзабележителните работи вона палатата сее техничкитепо услугизападен коиобраз билеи воведенивклучува воелементи времето,од преку гасоводното осветлувањебарок, тоалетирококо сои воданеокласицизам, централно затоплување и лифт. Таваните се украсенипреплетени со злато.традиционалното Билеотоманско искористени 14 тони златоискуство и 40 тони сребро. При изградбата стаклото како материјал нема голема намена, туку бил користен кристалот. Во централната сала се наоѓа најголемиот лустер во светот, со 750 сијалици, кој бил подарок од страна на британската кралица Викторијакултура.
 
Едно од најзабележителните работи во палатата се техничките услуги кои биле воведени во времето, преку гасоводното осветлување, тоалети со вода, централно затоплување и лифт. Таваните се украсени со злато. Биле искористени 14 тони злато и 40 тони сребро. При изградбата стаклото како материјал нема голема намена, туку бил користен кристалот. Во централната сала се наоѓа најголемиот лустер во светот, со 750 сијалици, кој бил подарок од страна на британската кралица [[Викторија]].
 
Долмабахче е најголемиот дворец во Труција по плоштина. Неговите градби зафаќаат место од 15 000 м2. Се состои од 285 соби, 44 сали, 68 тоалетни и 6 хамами. Местото каде се наоѓа дворецот било залив на Босфорот, и често била користена како градина за прошетка на султаните. Од овде доаѓа и името на палатата, ''dolma'' "затворена, полна", a ''bahce'' - "градина".
 
Долмабахче бил дом на шест султани од [[1858]] г. до [[1924]] г. кога калифатът бил укинат. Со закон од [[1924]] година, Долмабахче станал државна сопственост. [[Мустафа Кемал Ататурк]] дворецот го користел за летна резиденција и создал едни од најважните закони на новата република во него. Тој последните свои денови ги поминал во оваа палата, каде починал во [[1938]] година.
 
При посета на Долмабахче, дозволено е да се разгледа само неговиот административен дел или само харемот.
 
== Видете исто така ==