Франки: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
Micki (разговор | придонеси)
с Отстрането уредувањето на 62.162.216.96 (разговор), вратено на последната верзија на Brest-bot
Ред 1:
{{Без извори|датум=август 2010}}
I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK !
[[Податотека:Frankish Empire 481 to 814-mk.svg|мини|десно|300п|Територијалната положба на Франкското царство од 481 до 814 г.]]
'''Франките''' се група на [[германски народи|германски племиња]], кои дошле од Фризија и се населиле во доцната [[Римска империја]] како федеративци. Првите населувања за франките се околу [[3 век]]. Тие создале држава на територијата на дел од современа [[Франција]] и [[Германија]] (Франконија), образувајќии изстриско јадро на овие две земји.
 
Во текот на [[358]] година веќе постоеле два франкски сојузи: рипуарски и салички. Во текот на 30-те години на [[4 век]] саличките франки искористувајќи ја влошената состојба во империјата ја зголемиле својата територија се до река [[Сома]]. Кај Хлодвиг /481 - 511 година/ франките ја разбиле римската армија на Галија, [[Сијагриј]] во битката кај Соасон во [[486]] година. Во [[496]] година Хлодвиг и неговото семејство се покрстиле ихристијанството станало официјална [[религија]] помеѓу франките. Тој наредил да биде направен запис на обичното право. Неговите наследници исто така се трудиле да се придржуваат до римските институции, се со цел да си ја легитимират својата власт, а [[Карло Велики]] дури бил прогласен за император од [[папа|римскиот папа]]. [[Франкија|Франкското царство]] е единственото варварско царство, кое „преживеало“ и дало почеток современо европско кралство.
 
[[Франкија|Франкската држава]] претрпела множество разделби. Бидејќи на франките им недостасувал моделот на ''res publica'', тие во државата гледале како дел од својата собственост и согласно нивните обичаи ја разделувале на своите потомци, односно на синовите. Оваа практика ја објаснува донекаде и мрачноста при точното опишување на датите и физичките граници на франкските кралства и владетелите на отделните делови.
 
== Види исто така ==
* [[Французи]]
 
{{Шаблон:Германски племиња}}
{{Никулец од областа на историјата}}
 
[[Категорија:Антички германски народи]]
[[Категорија:Европски народи]]
[[Категорија:Франки| ]]
[[Категорија:Историја на германскиот народ]]
[[Категорија:Ран Среден век]]
 
[[af:Franke]]
[[als:Franken (Volk)]]
[[ar:فرنجة]]
[[bg:Франки]]
[[bs:Franci]]
[[ca:Franc (poble germànic)]]
[[cs:Frankové]]
[[da:Frankerne]]
[[de:Franken (Volk)]]
[[el:Φράγκοι (φυλή)]]
[[en:Franks]]
[[eo:Frankoj]]
[[es:Franco (pueblo)]]
[[et:Frangid]]
[[fa:فرانک‌ها]]
[[fi:Frankit]]
[[fr:Francs]]
[[he:פרנקים]]
[[hr:Franci]]
[[hu:Frank Birodalom]]
[[it:Franchi]]
[[ja:フランク人]]
[[la:Franci]]
[[lv:Franki]]
[[nl:Franken]]
[[nn:Frankarar]]
[[no:Frankerne]]
[[pl:Frankowie]]
[[pt:Francos]]
[[ru:Франки]]
[[simple:Franks]]
[[sl:Franki]]
[[sr:Франци]]
[[sv:Franker]]
[[uk:Франки]]
[[zh:法蘭克人]]
Преземено од „https://mk.wikipedia.org/wiki/Франки