Франсиско Писаро: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
Micki (разговор | придонеси)
с Отстрането уредувањето на 62.162.216.96 (разговор), вратено на последната верзија на TXiKiBoT
Ред 1:
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK !
{{Инфокутија за личност
|име = Франциско Пизаро <br /> Francisco Pizarro
|портрет = Francisco Pizarro.jpeg
|caption =
|роден-дата = 1471 или 1476
|роден-место = Трухило, Естрамадура, Шпанија
|починал-дата = {{починал на|26|јуни |1541}}
|починал-место = [[Лима]], [[Перу]]
|other_names =
|познат = Освојувањето на Јужна Америка
|занимање = [[Конквистадор]]
|националност = [[Шпанец]]
}}
 
'''Франциско Пизаро''' ([[шпански јазик|шпански]]: ''Francisco Pizarro González, 1st Marqués de los Atabillos'') бил шпански [[конквистадор]], освојувач на империјата на [[Инки]]те и основач на [[Лима]], денешниот главен град на [[Перу]]. Роден е во Трухило во [[Шпанија]]. Во 1502 година заминува кон новите земји со цел да си ја проба среќата. Некое време живее на островот Hispaniola (денешен [[Хаити]] и [[Доминиканската Република]]) потоа се приклучува на колонијата Дариен во [[Панама]]. Околу 1520 година во Панама пристигнале гласини за некоја земја на југот која била богата со злато и сребро. Во 1522 година била пратена првата експедиција на југ кон инките, а неа ја предводел Паскуал де Андагоља. Оваа земја го заитересирала Пизаро кој формирал своја експедизција и отпловил кој југ.
 
== Прва експедиција ==
Од [[Панама]] отпловил на 13 септенври 1524 година, со 80 луѓе и 4 коњи. Оваа експедиција завршила со неуспех бидејќи допатувал само до [[Колумбија]], каде неможел да го снабди екипажот со доволно храна, поради тоа тој одлучил да се врати во [[Панама]].
 
== Втора експедиција ==
Две години по првата експедиција Пизаро формирал нова и се упатил кон југ. На почетокот не му било дозволувано да отпатува но успеал да го убеди гувернерот на [[Панама]]. Од [[Панама]] Пизаро отпатувал со 160 луѓе и неколку коњи. Пристигнал до реката Сан Хуан многу појужно од првиот пат. Тука се разделил со Алмагро. Пизаро продолжил да го испитува брегот а додека Алмагро отпатувал кон Панама во потрага по повеќе луѓе. Истражувајќи забележал сплав на некој индијанец полн со ткаенини и злато, и го заробил сплавот. Пловејќи се повеќе на југ на брегот забележувал се повеќе индијанци, поради несигурноста не го напуштал бродот.
 
Во меѓу време во [[Панама]] го смениле гувернерот. Новиот гувернер на Алмагро не му одобрувал ново патување и му наредил на Хуан Тафур да го врати Пизаро во [[Панама]]. Пизаро ја одбива таа наредбата и со 13 свои војници 6 месеци престојува во [[Перу]] каде гостопримливо бил примен од доморотците.
По некое време Пизаро се вратил во [[Панама]] повторно да го замоли гувернерот да му даде одобрение за поход кон новата земја на југ. Гувернерот го одбил тоа барање и Пизаро се упатил кон [[Шпанија]] да го замоли кралот да му одобри истражување и освојување на новата земја. Кралот му го одобрил тоа и Пизаро се упатил кон таа земја.
 
== Освојувањето на Земјата на Инките ==
Во 1532 година Пизаро се истоварил на брегот на [[Еквадор]] каде собрал голема количина на злато. Тука се судрил со доморотците во таа битка загинале 3 шпанци и 400 доморотци. Од таму се упатил кон внатрешноста на земјата. При неговото навлегување во новата земја се сретнал со Атахуалпа (цар на Инките) и му наредил да се предаде. Одкако овој не се предал Пизаро го нападнал и го заробил. Од Атахуалпа добил големо богатство и покрај тоа што му ветил дека ќе го пушти тој го убил.
По освојувањето на [[Куско]] му пишал на кралот дека ја освоил земјата на Инките. Во 1535 година во земјата на Инките го основал градот [[Лима]] кој денес преставува главен град на [[Перу]]. Во 1541 година Пизаро бил убиен од страна на подржувачите на Диего Алмагро II.
 
[[Категорија:Шпански конквистадори]]
 
[[ar:فرانسيسكو بيسارو]]
[[ast:Francisco Pizarro]]
[[bn:ফ্রান্সিসকো পিসার্‌রো]]
[[be-x-old:Франсыска Пісара]]
[[bg:Франсиско Писаро]]
[[ca:Francisco Pizarro]]
[[cs:Francisco Pizarro]]
[[cy:Francisco Pizarro]]
[[da:Francisco Pizarro]]
[[de:Francisco Pizarro]]
[[et:Francisco Pizarro]]
[[el:Φρανθίσκο Πιθάρο]]
[[en:Francisco Pizarro]]
[[es:Francisco Pizarro]]
[[eo:Francisco Pizarro]]
[[ext:Francisco Pizarro]]
[[eu:Francisco Pizarro]]
[[fa:فرانسیسکو پیزارو]]
[[fr:Francisco Pizarro]]
[[ga:Francisco Pizarro]]
[[gl:Francisco Pizarro]]
[[ko:프란시스코 피사로]]
[[hi:पिज़ारो]]
[[hr:Francisco Pizarro]]
[[io:Francisco Pizarro]]
[[id:Francisco Pizarro]]
[[is:Francisco Pizarro]]
[[it:Francisco Pizarro]]
[[he:פרנסיסקו פיסרו]]
[[ka:ფრანსისკო პისარო]]
[[sw:Francisco Pizarro]]
[[la:Franciscus Pizardus]]
[[lt:Francisco Pizarro]]
[[hu:Francisco Pizarro]]
[[mr:फ्रांसिस्को पिझारो]]
[[mzn:فرانسیکو پیزارو]]
[[nah:Francisco Pizarro]]
[[nl:Francisco Pizarro]]
[[ja:フランシスコ・ピサロ]]
[[no:Francisco Pizarro]]
[[nn:Francisco Pizarro]]
[[pl:Francisco Pizarro]]
[[pt:Francisco Pizarro]]
[[ksh:Francisco Pizarro]]
[[ro:Francisco Pizarro]]
[[qu:Francisco Pizarro]]
[[ru:Писарро, Франсиско]]
[[sco:Francisco Pizarro]]
[[simple:Francisco Pizarro]]
[[sk:Francisco Pizarro]]
[[sl:Francisco Pizarro]]
[[sr:Франсиско Пизаро]]
[[sh:Francisco Pizzaro]]
[[fi:Francisco Pizarro]]
[[sv:Francisco Pizarro]]
[[th:ฟรันซิสโก ปีซาร์โร]]
[[tr:Francisco Pizarro]]
[[uk:Франсиско Пісарро]]
[[vi:Francisco Pizarro]]
[[zh-classical:皮薩羅]]
[[zh:法蘭西斯克·皮澤洛]]