Ромул Августул: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
Micki (разговор | придонеси)
с Отстрането уредувањето на 62.162.216.96 (разговор), вратено на последната верзија на Xqbot
Ред 1:
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK !
{{Инфокутија за личност
| име=Ромул Августул<br />
| портрет=RomulusAugustus.jpg
| опис=Цар на [[Римска империја|Римската империја]]
| наставка=
| роден-дата= [[460]]
| роден-место=
| починал-дата= по [[511]]
| починал-место=
}}
 
'''Ромул Августул''' бил последниот цар на [[Западно Римско царство|Западното Римско царство]], владеејќи од [[31 октомври]] [[475]] до [[4 септември]] [[476]] година. Бил син на Орест, началник од германско потекло. Во [[475]] година, стапил на спротивната страна од [[Јулиј Непот]]. Бидејќи варварин не можел да седне на тронот, неговиот татко го пепорачал него, додавајќи си го името Август. Така, последниот римски император ги содржал во себе имињата на митологичниот основач на Рим, и првиот принцепес кој ја создал империјата. Тој во голема мера не ни управувал со империјата, бидејќи за тоа бил надлежан татко му, а и самиот тој не се интересирал од политика. Од овде е познат како Августул, кое во превод на македонски јазик|македонски јазик би означувало Августче.
 
Но, татко му бил убиен од страна на Одоакар, опседнувајќи ја [[Равена]], место каде се наоѓал Ромул Августул. Одоакар не само што не го убил, туку го испратил малото момче кај свои роднини во Кампанија]], каде тој го продолжил своето образование. Се смета дека починал во околу [[536]] година, пред да се воспостави [[Византија|византиска]] власт во [[Рим]].
 
 
{{Шаблон:Римски императори}}
 
[[Категорија:Родени во 463 година]]
[[Категорија:Римски императори од 5 век]]
 
[[an:Romulo Augustulo]]
[[bg:Ромул Августул]]
[[ca:Ròmul August]]
[[cs:Romulus Augustus]]
[[cy:Romulus Augustus]]
[[da:Romulus Augustus]]
[[de:Romulus Augustulus]]
[[et:Romulus Augustulus]]
[[en:Romulus Augustulus]]
[[es:Rómulo Augústulo]]
[[eu:Romulo Augustulo]]
[[fa:رومولوس آگوستولوس]]
[[fr:Romulus Augustule]]
[[fy:Romulus Augustulus]]
[[gl:Rómulo Augústulo]]
[[ko:로물루스 아우구스투스]]
[[hr:Romul Augustul]]
[[id:Romulus Augustus]]
[[is:Romulus Augustus]]
[[it:Romolo Augusto]]
[[he:רומולוס אוגוסטולוס]]
[[ka:რომულუს ავგუსტულუსი]]
[[sw:Romulus Augustus]]
[[la:Flavius Romulus]]
[[lt:Romulas Augustulas]]
[[hu:Romulus Augustulus római császár]]
[[ms:Romulus Augustus]]
[[mwl:Rómulo Ougusto]]
[[nl:Romulus Augustulus]]
[[ja:ロムルス・アウグストゥルス]]
[[no:Romulus Augustus]]
[[pl:Romulus Augustulus]]
[[pt:Rómulo Augusto]]
[[ro:Romulus Augustulus]]
[[ru:Ромул Август]]
[[scn:Ròmulu Augustulu]]
[[simple:Romulus Augustus]]
[[sk:Romulus Augustus]]
[[sr:Ромул Августул]]
[[sh:Romul Augustul]]
[[fi:Romulus Augustulus]]
[[sv:Romulus Augustulus]]
[[tl:Romulo Augustulo]]
[[th:จักรพรรดิโรมิวลัส ออกัสตัส]]
[[tr:Romulus Augustus]]
[[uk:Ромул Август]]
[[vi:Romulus Augustus]]
[[yo:Romulus Augustulus]]
[[zh:罗慕路斯·奥古斯都]]