Разлика помеѓу преработките на „Туберкулоза“

Нема измена во големината ,  пред 10 години
ситна поправка
(ситна поправка)
'''Туберкулозата''' е заразна болест предизвикана од ''[[mucobacteriumMycobacterium tuberculosis]]'' кој ја открил [[Роберт Кох]] (1882) и во негова чест уште се нарекува Кохов бацил. Ако не се лекува годишно секој заболен со активна форма на болеста може да зарази 10-15 лица. Ова е болест на сиромашните, најчесто млади во продуктивниот период на животот. Покрај овој тип откриен е и bovin tip (говедски туберкулозен бацил).
Болеста може да се развие непосредно после зараза во акутен облик, меѓутоа почесто се развива покасно после заразата како субакутно, [[хронично]], долготрајно заболување. Од ТБЦ најчесто заболуваат [[белите дробови]], [[лимфните жлезди]], [[плеврата]], а поретко [[менингите]], [[коски]] и [[зглоб|зглобови]], [[бубрег|бубрези]], гениталиите кај жената, [
== [очи]], [[гр ==
Анонимен корисник