Разлика помеѓу преработките на „Монетарно осамостојување на Македонија“

 
==Подготовка на процесот на монетарно осамостојување==
Подготовките за спроведување на монетарното осамостојување започнуваат во најголема тајност, веднаш по прогласувањето на независноста и донесувањето на [[Уставот на Македонија]]. Во овој период, СФР Југославија беше зафатена од многу висока инфлација, предизвикана од упадот на [[Србија]], [[Хрватска]] и [[Словенија]] во монетарниот систем, така што тоа делуваше како причина за што побрзо монетарно осамостојување на Македонија. Но, од друга страна, овој процес беше попречен од неколку фактори:
Подготовките за спроведување на монетарното осамостојување започнуваат во најголема тајност, веднаш по прогласувањето на независноста и донесувањето на [[Уставот на Македонија]]. За спроведување на монетарното осамостојување, во [[1991]] г., [[Владата на Република Македонија]] формира Комисија за монетарен систем во состав: [[Никола Кљусев]] - претседател на Владата, [[Методија Тошевски]] - министер за финансии, [[Борко Станоевски]] - гувернер на НБМ и професорите [[Ксенте Богоев]] и [[Љубе Трпески]]. На [[19 декември]] 1991 г., Владата на Република Македонија носи одлука со која ја овластува [[Народната банка на Македонија]] да го организира процесот на печатење и дистрибуција на вредносни бонови како привремено платежно средство. На [[7 февруари]] [[1992]] г., во трезорите на НБРМ се депонирани 27 858 696 парчиња вредносни бонови, печатени во печатницата "11 Октомври" од [[Прилеп]]. Боновите се издадени во апоенска вредност од 10, 25, 50, 100, 500 и од 1 000 единици со унифициран дизајн и со различна боја. На предната страна на боновите се претставени тутуноберачи, а на задната страна е споменикот [["Македониум"]] во [[Крушево]], дело на скулпторот [[Јордан Грабул]]. Заради ефектите на галопирачката [[инфлација]], подоцна се печатат и вредносни бонови со апоенска вредност од 5 000 и 10 000 единици.
* присуството на [[ЈНА]] во Македонија, т.е. прашањето како би се извршувало финансиското работење на армијата во моментот на укинувањето на [[југословенски динар|југословенскиот динар]].
* потребата да се финансира увозот на основните производи во услови на исклучително ниски девизи резерви.
* прашањето за можната реакција на меѓународната заедница, особено главните странски кредитори.
* прашањето за можната реакција на Србија и стравот од економска блокада на Македонија.
Притоа, Народната банка на Македонија инстистирала да не се избрзува со монетарното осамостојување, т.е. тој чин да се одложи до моментот кога ќе се формираат доволно девизни резерви (според тогашните проценки, од 300 до 360 милиони долари) за набавка на основните животни производи (храна, лекови, нафта итн.). <ref>Љупчо Трпески, ''Монетарна економија'', Скенпоинт, 2010, Скопје, стр. 96-98.</ref>
 
Подготовките за спроведување на монетарното осамостојување започнуваат во најголема тајност, веднаш по прогласувањето на независноста и донесувањето на [[Уставот на Македонија]]. За спроведување на монетарното осамостојување, во [[1991]] г., [[Владата на Република Македонија]] формира Комисија за монетарен систем во состав: [[Никола Кљусев]] - претседател на Владата, [[Методија Тошевски]] - министер за финансии, [[Борко Станоевски]] - гувернер на НБМ и професорите [[Ксенте Богоев]] и [[Љубе Трпески]]. На [[19 декември]] 1991 г., Владата на Република Македонија носи одлука со која ја овластува [[Народната банка на Македонија]] да го организира процесот на печатење и дистрибуција на вредносни бонови како привремено платежно средство. На [[7 февруари]] [[1992]] г., во трезорите на НБРМ се депонирани 27 858 696 парчиња вредносни бонови, печатени во печатницата "11 Октомври" од [[Прилеп]]. Боновите се издадени во апоенска вредност од 10, 25, 50, 100, 500 и од 1 000 единици со унифициран дизајн и со различна боја. На предната страна на боновите се претставени тутуноберачи, а на задната страна е споменикот [["Македониум"]] во [[Крушево]], дело на скулпторот [[Јордан Грабул]]. Заради ефектите на галопирачката [[инфлација]], подоцна се печатат и вредносни бонови со апоенска вредност од 5 000 и 10 000 единици.
 
==Монетарно осамостојување и воведување на македонскиот денар==
Анонимен корисник