Разлика помеѓу преработките на „Систем за излачување“

с (Отстрането уредувањето на 62.162.216.139 (разговор), вратено на последната верзија на Ruslik0)
Метанефридиите се карактеристични екскреторни органи за [[Прстенести црви|прстенестите црви]]. Како и нефридиите, и тие се цевчести органи. Во телото на прстенестите црви има многу метанефридии. Секоја од нив се состои од почетен, инковиден дел наречен [[нефростом]], кој продолжува во главната или собирна цевка. Потоа, таа се поврзува со [[Мочно ќесе|мочното ќесе]], од каде што преку екскреторна пора екскретите се изнесуваат од организмот.
 
Секоја метанефридија со нефростомот се наоѓа во еден сегмент од [[целом]]от, додека со другите елементи е во друг. Притоа, таа го пробива [[перитонеум]]от (целомската преграда).
 
=== Малпигиеви цевчиња ===
Анонимен корисник