Разлика помеѓу преработките на „Сметачка мрежа“

с
нема опис на уредувањето
с
=== ARPANET ===
[[Податотека:Arpanet_logical_map,_march_1977.png||thumb|300px|ARPANET, 1977]]
ARPANET (Мрежа за напредно истражувачки проекти) е првата мрежа која се сведува на мрежа со пакетско преклопување, кое пак е дизајнирано од страна на Lawrence Roberts, од ВрскаолнЛинколнската Лабораторијаталабораторија. <ref>Larry Roberts and Tom Merrill, Toward a Cooperative Network of Time-Shared Computers (Fall AFIPS Conference, October 1966)</ref>
 
Пакетското преклопување кое сега претставува основа за податочна комуникација насекаде во светот, тогаш било нов и важен концепт. Податочните комуникации биле изградени врз основа на преклопени кола , како и кај типичните телефонски кола, каде дадено коло е зафатено за време на телефонски разговор и каде комуникацијата е возможна само со по еден краен корисник, на крајот од колото.