Разлика помеѓу преработките на „Македонско движење и српската пропаганда“

{{Цитатник|''... откако се роди бугарското црковно прашање, со него се фрли семето на раздор меѓу христијаните - раја, кое и донесе големи несреќи на нашата татковина, а според интригите на туѓите пропаганди, бевме на најлоша среќа да ја примиме бугарската народност , којшто за нас Македонците е сосема туѓа''<ref name="spomeni"/>}}
[[Податотека:DamjanGruev.jpg|мини|150п|десно|[[Дамјан Груев]]]][[Податотека:Petar Pop Arsov.jpg|мини|десно|150п|[[Петар Поп Арсов]]]]
Барањето не било прифатено од страна на Великата порта. Во учебната [[1887]]/[[1888]] година дошло до бунт во [[Солунска машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“|солунската гимназија]]. Поводот за бунтот биле политичките борби кој се воделе меѓу русофобите и русофилите во [[Бугарија]], првите биле [[Стефан Стамболов]], а вторите со [[Бугарска егзархија|Бугарската егзархија]]. Овие борби се пренеле во солунската црковно-училишна општина и во [[Солунска машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“|Солунската машка гимназија]]. Учениците овие борби ги искористиле да го постват прашањето за воведување на [[македонскиот јазик]] во наставата. Тие истакнале: ''дека не можат да работат на бугарски јазик, туку сакале да работат и да им се предава на нивниот домашен, македонски дијалект''
Барањето не било прифатено од страна на Великата порта.
 
[[Податотека:DamjanGruev.jpg|мини|150п|десно|[[Дамјан Груев]]]][[Податотека:Petar Pop Arsov.jpg|мини|десно|150п|[[Петар Поп Арсов]]]]
 
Во учебната [[1887]]/[[1888]] година дошло до бунт во [[Солунска машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“|солунската гимназија]]. Поводот за бунтот биле политичките борби кој се воделе меѓу русофобите и русофилите во [[Бугарија]], првите биле [[Стефан Стамболов]], а вторите со [[Бугарска егзархија|Бугарската егзархија]]. Овие борби се пренеле во солунската црковно-училишна општина и во [[Солунска машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“|Солунската машка гимназија]]. Учениците овие борби ги искористиле да го постват прашањето за воведување на [[македонскиот јазик]] во наставата. Тие истакнале: ''дека не можат да работат на бугарски јазик, туку сакале да работат и да им се предава на нивниот домашен, македонски дијалект''
 
Поради овој бунт од гиманзијата биле исклучени 38 ученика, од ко 14 седмокласници. Во овој бунт предводници биле [[Даме Груев]] и [[Петар Поп Арсов]].