Разлика помеѓу преработките на „Странски пропаганди во Македонија“

с (Отстрането уредувањето на 184.82.34.66 (разговор), вратено на последната верзија на MacedonianBoy)
Протестанската пропаганда во Македонија се јавува во втората половина на [[19 век]]. Таа претежно била ширена од страна на американски и англиски мисионери. Оваа пропаганда била поставена врз верска основа но со политички цели и за разлика од пропагандите на соседните држави таа не дејствувала ретроградно врз македонското национално обособување односно не го загрозувала македoнскиот национален индивидуалитет.
 
=== Првите училишта во Македонија ===
 
Најактивна на [[Балканот]] била [[Конгрегационалистичка црква|Конгрегационалистичката црква]], која што отвара голем број евангелски заедници и цркви.