Разлика помеѓу преработките на „Внатрешна македонска револуционерна организација (Автономистичка)“

нема опис на уредувањето
{{ВМРО (Aвтономистичка)}}
 
[[Податотека:VMRO Ustav 1928.JPG|thumb|лево|200px|Статут на ВМРО од 1928 година.]]
[[Податотека:TodorAlexandrov.jpg|thumb|100px|лево|[[Тодор Александров]].]][[Податотека:Расписка на ВМРО (Автономистичка).jpg|thumb|250px|лево|Расписка на ЦК на ВМРО на која јасно се гледа лозунгот Смрт или Слобода и Независна Македонија]][[Податотека:Todor-alexandrov-cheta.jpg|мини|250px|лево|Четата на [[Тодор Александров]]]][[Податотека:Aleko Pasha.jpg|thumb|мини|250px|лево|Четата на Алеко Паша.]][[Податотека:Georgi Vndov.jpg|thumb|250px|лево|Чета на ВМРО под водство на војводата Георги В’ндов со трите ордени за храброст од бугарската армија.]] [[Податотека:TodorAlexandrov 2.jpg|thumb|250px|лево|Александров со комити во околината на Кочани.]]
Во предвечерјето на [[Балканските војни]], [[ВМОРО]] е скоро неактивна. Поголемиот дел од бившите членови дејствуваат со мирни средства преку работата на [[Народна федеративна партија (бугарска секција)|Народната федеративна партија (бугарска секција)]] и [[Сојуз на бугарските конституциони клубови|Сојузот на бугарските конституциони клубови]]. Но, еден дел од кадрите на [[ВМОРО]] прави обиди преку исценирање провокации да го реанимира Македонското прашање. На чело на оваа група е [[Тодор Александров]], кој во 1912 година ги организира ''Магарешките атентати''. Опремените од него групи, товарат експлозив на магариња и ги оставаат пред турски пазари. Бомбите го одземаат животот на десетици [[Турци]], кои пак својот бес го исфрлаат врз недолжното христијанско население. На овој начин Александров ја постигнува својата цел.
Анонимен корисник