Разлика помеѓу преработките на „Правилник за четите на ТМОРО“

с
Отстрането уредувањето на 62.162.217.4 (разговор), вратено на последната верзија на Dalco26
с (Отстрането уредувањето на 62.162.217.4 (разговор), вратено на последната верзија на Dalco26)
Правилникот се состоел од 47 члена, поделени во 5 глави. ''I глава'' не била нумерирана и на свој начин преставувала преамбула. Во ''II глава'' се регулирани а) агитацијата, б) организацијата, в) извршените задачи г) крајните задачи на четата. ''III глава'' се однесува на општите правила за четата. Во ''IV глава'' се утвредени односите помеѓу комитетот и четата. ''V глава'' ги регулира составот и внатрешниот ред на четите.
=== I глава ===
јкббјкбјк
 
{{Цитатник|''Во секој револуционерен реон се утврдува по една чета, која е неразделен дел на Организацијата. Таа се движи тајно во реонот по потреби на делото и по распоред на Месниот комитет'' <ref name="pbmok">{{цитирана книга|title=<small>''Правилник за четите на Тайната Македоско - Одринска революционна организация, ам. ф. Фо, мф 329, 195/2157, No. 207''</small>}}</ref>}}
 
=== II глава ===
=== V глава ===
 
{{Цитатник|''член 27. Четата се состои од 7 или повеќе души, според потребите и условите во кои се наоѓа реонот. Секоја чета има свој началник кој се определува од ЦК, член 29. Составот на четниците е направен во согласност со месното раководство, четата не може да прими нов член без знаење на раководителот, но ни тој не може да и наложи таков без нејзина согласност, член 30. Се допушта привремено засолнување во четата на лица кои се компромитирани пред властите, член 42. Четниците и нивниот началник сносат еднаква одговорност пред Комитетот за постапките на четата, член 45. Интригите, среброљубието, егоизмот и непослушноста се казниви, член 46. Смртна казна следува за а) предавството кон поединец, четата или Организацијата, б) поради издавање на тајна со која е доведена во опасност Организацијата, четата или поединец в) ако поради своеглавост и од лични амбиции се преземаат дејства спротивни од намената на четата и духот на Организацијата г) дезетерство за време на акција д) кога четата по подолго набљудување на некого оцени дека заслужува смрт, член 47. Решенијата за смрт се донесуваат од целата чета и со одобрување на реонското раководно тело.''}}
 
== Извори ==