Ѓорѓе Мартиновиќ: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
'''Ѓорѓе Мартиновиќ''' ([[Српски јазик|срп.]] ''Ђорђе Мартиновић''; [[1928]] г.<ref name="rastko">[http://www.rastko.org.rs/cms/files/books/47361388538c0 ''Косовски мученик'' („Косовскиот маченик“)] Спрема текстовите во листовите ''Данас'' и ''Глас јавности'' од 9 септември 2000 г., на проектот „Растко“. Посетена на 21.02.2008.</ref> — [[{{починал на|6 |септември]] [[|2000]] г.}}<ref name="glas1">[http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2000/09/10/srpski/R00090803.shtm ''Мученик с Космета'' („Маченикот од Космет“)] Драган Влаховиќ, „Глас јавности“, 8 септември 2000 г. Посетена на 21.02.2008.</ref>) бил [[Срби]]н од [[Косово]] кој во [[1985]] година е мачен со набивање на колец на чиј врв било стаклено шише. Раководството на [[Социјалистичка Федеративна Република Југославија|комунистичка Југославија]] беше обединето во варосување на случајот кој, спротивно на бројни лекарски наоди, е обележен како самоповредување во обид да се прикриваат етничките тензии во тогашната [[Косово|Социјалистичка Автономна Покраина Косово]]. Званичната верзија е отфрлена со судска пресуда од [[1990]] година, која никогаш не е спроведена.<ref name="glas1" />
 
Случајот на Ѓорѓе Мартиновиќ, еден од најшироко расправените кривични случаи во некогашната Југославија, станал метафора на страдање, криење на вистината и медиумски манипулации,<ref name="rastko" /> а и ги галванизирал идните настани на Косово и во Југославија.