Екстранет: Разлика помеѓу преработките

Додадени 199 бајти ,  пред 11 година
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Екстранет може да се сфати како интранет мапиран на јавниot интернет или некои други системи за пренос не е достапни за широката јавност, надгледувани од повеќе администратори од една фирма. На пример, комуникационите мрежи на воените сили од различни безбедносни причини се мапира на еден заеднички систем за пренос што не е конектиран со други глобални мрежи. Секоја приватна мрежа мапирана во јавноста е виртуелна приватна мрежа [[Virtual private network]](VPN), често користејќи специјални безбедносни протоколи.Со децении, институциите се поврзувале еден со друг создавајки приватна мрежа за разменување на информации. Една од разликите што ја карактеризира екстранет, сепак, е дека нејзиното интерконекции се над една заедничка мрежа наместо преку посветен физички линии. Во однос на Интернет Протоколот на мрежи, RFC 4364 се вели: "Ако сите сајтови, во VPN се во сопственост на истата компанија, на VPN е корпоративниот Интранет. Ако разни сајтови, во VPN се во сопственост на различни претпријатија, VPN е екстранет.
За помали, географски обединети организации ", екстранет" е соодветниот термин да се опише селективен пристап до интранет систем доделен на добавувачите, клиентите, или други компании. Таквиот пристап не подразбира тунелирање, туку едноставно механизам за проверка со web серверот. Во оваа смисла, "екстранет" означува "приватни дел" на веб-страница, каде што "регистрираните корисници" се движат, овозможена од механизми на "страната за логирање[[logging (computer security)|"login page"]].
 
=== Наводи ===
<div class="references-small">
* Callaghan, J. (2002), ''Inside Intranets & Extranets: Knowledge Management and the Struggle for Power'', Palgrave Macmillan, ISBN 0-333-98743-8
23

уредувања