Полуспроводник: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: '''Полуспроводници''' се кристални тела по кои степенот на спроводноста на електричнат...)
 
Нема опис на уредувањето
* Н-тип(негативен), полуспроводник кој се добива кога силициум се допингува со атоми со повисок број валентни електрони од силициум, како на пример петтовалентен фосфор.
[[File:N_type_semiconductor.png|thumb|280px|Полуспроводник од типот Н]]
* П-тип(позитивен), полуспроводник кој се добива кога силициум се допингува со атоми со помал број валентни електрони од силициум , како на пример тривалентен бор.
[[File:P_type_semiconductor.png|thumb|left|280px|Полуспроводник од типот П]]