Разлика помеѓу преработките на „Срце“

Одземени 732 бајти ,  пред 10 години
=== Водоземци (Б на сликата) ===
 
здасдс
Срцето на [[водоземци]]те е составено од комора и две преткомори (лева и десна), одделени од комората со залистоци. Како и кај рибите, и тука постојат [[артерија]]лен конус (издолжен преден крај на комората) и [[Вена|венски]] синус (проширено место каде крвта се влева во срцето). За разлика од рибите, кај водоземците преткоморите се сместени напред, пред комората, белег карактеристичен за сите копнени ‘рбетници.
 
=== Влекачи (Б на сликата) ===
Анонимен корисник