Разлика помеѓу преработките на „Срце“

Одземени 722 бајти ,  пред 10 години
=== Влекачи (Б на сликата) ===
 
јадете гомна
И кај [[влекачи]]те срцето има две преткомори и една комора, само што кај повеќето видови во внатрешноста на комората постои непотполна (недовршена) преграда, при што се мешаат делумно редуцираната и оксидираната крв. Исклучок од ова прават [[крокодили]]те, каде преградата е потполна и на тој начин срцето е поделено на две комори и две преткомори. Артеријалниот конус исчезнал, додека венскиот е многу мал.03212,0
 
=== Птици и цицачи (В на сликата) ===
Анонимен корисник