Разлика помеѓу преработките на „Список на македонисти“

нема опис на уредувањето
<!--Доколку некој македонист не е на листата, ќе ве замолиме соодветно да го додадете. Ви благодариме.-->
{{Македонски јазик}}
 
Следниот список е '''список на истакнати македонисти''' и се подредени по азбучен ред. [[Македонистика]]та е наука која ги проучува развојот, правописот и другите карактеристики на [[македонскиот јазик]]. Оваа листа не е целосна и во секој момент може да се проширува. Исто така, важно е да се напомене дека одреден број лингвисти и слависти и луѓе кои се занимавале со македонскиот јазик работеле и твореле пред да се стандардизира македонистиката. Иако истите твореле пред таа стандардизација, тие се сметаат за македонисти, како што се на пример [[Крсте Мисирков]], [[Ѓорѓија Пулевски]], [[Петар Драганов]], [[Наум Евро]] и други.