Campus network: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Ред 9:
==Корпоративни кампуси==
Слично како Универзитетската кампус мрежа, и корпоративните кампус мрежи служат за поврзување на згради. Такви примери се мрежите на Googleplex и кампусот на [[Microsoft]]. Кампус мрежите се меѓусебно поврзани со висока брзина на [[Ethernet]] оперативни врски преку [[оптички влакна]] како што се Gigabit Ethernet и 10 Gigabit Ethernet.
 
==Трендови==
 
Во минатото, мрежните дизајнери имаа само ограничен број на хардверски опции([[Насочувач (информатика)|насочувачи]] или разводни кутии)при купувањето на технологија за нивните кампус мрежи. Следствено, беше реткост да се направи хардверска грешка.
Неодамна локалното вмрежување беше револуционирано од експлозивната употреба на LAN преклопувањето со податочната врска, за да се зголемат перформансите и да се обезбеди поголем опсег за да се извршуваат нови мрежни податочни апликации. LAN [[Network switch|преклопниците]] ги обезбедуваат овие перформанси(зголемување на опсегот и пропусната моќ) за работните групи и локалните сервери.
 
==Пример за Трендови==
 
Третиот мрежен слој е потребен во мрежата за да ги интерконектира вклучените работни групи и да обезбеди услуги кој вклучуваат заштита, квалитет на сервисот и управување со сообраќајот. Рутирањето ги интегрира овие вклучени мрежи, дава сигурност, стабилност и потребна контрола за да се изградат функционални мрежи.
 
Вториот мрежен слој е обезбеден од LAN преклопници, а третиот мрежен слој од насочувачи. Се повеќе овие две мрежни функции се интегрираат во заеднички платформи. Преклопниците со повеќе слоеви кои обезбедуваат функционалност од вториот и третиот мрежен слој, сега веќе се појавуваат на пазарот.
 
Со доаѓањето на технологиите, како: LAN преклопување, и виртуелните LANs(VLANs), градењето на кампус мрежи станува се покомплексно отколку во минатото.
 
 
==Референца==
Преземено од „https://mk.wikipedia.org/wiki/Campus_network