Отвори го главното мени

Промени

с
нема опис на уредувањето
 
==За HTTP==
HTTP е протокол за комуникација помеѓу [[опслужувач]]от и клиентот, кој функционира на принцип барање-одговор. HTTP клиентот, кој обично е [[веб прелистувач]], иницира пренос на податоци по креирањето на TCP / IP конекцијаврска со оддалечен опслужувач на одредена порта. Клиентот го поднесува HTTP барањето на опслужувачот. Опслужувачот кој содржи податоци, обезбедува ресурси, како што се [[HTML]] датотеки, или врши други работи во име на клиентот, и на крај враќа одговор порака на клиентот. А одговор на проектот содржи информации за статусот на барањето и може да содржи барања за клиентот.
 
== Пример за работа на HTTP ==