Разлика помеѓу преработките на „Вештачки сателит“

нема опис на уредувањето
{{викифицирање}}
[[File:ConstellationGPS.gif|thumb|right|240px|An animation depicting the orbits of GPS satellites in medium earth orbit.]]
[[Image:ERS 2.jpg|thumb|right|240px|A full size model of the Earth observation satellite [[ERS 2]]]]
Во контекст на spaceflight , сателит е објект кој е пуштен во орбитата од страна на човечките напори. Таквите објекти понекогаш се нарекуваат и вештачки сателити за да се разликуваат од природните сателити , како што е Месечината.
Првиот во Историја вештачки сателит, Спутник 1 , е лансиран од страна на Советскиот Сојуз во 1957. Од тогаш, илјадници сателити се лансирани во орбитата околу Земјата. Овие потекнуваат од повеќе од 50 земји и го користат отварањето на можности од 10 земји. Неколку стотици сателити во моментов се оперативни, а илјадници неискористени сателити и сателитска фрагменти во орбитата на Земјата се како остатоци од вселената. Неколку сонди се ставени во орбита околу други органи за да станат вештачки сателити на Месечината, Венера, Марс, Јупитер и Сатурн.
==Историја==
 
===Рани концепции===
 
Првата замислена претстава на сателит кој бил испратен во орбита е кратката приказна од Едвард Еверет Хејл, „Месечината од кули“. Приказната е претворена во серија во „The Antlantic Monthly“, започнувајќи во 1869. Идејата повторно се појавува во „Богатството на Бегум“-Жил Верн.
Во 1903, Константин Циолковски (1857-1935) ја издал „Истражување на вселената преку сигналосни уреди“, која е првата академска расправа за употребата на ракетната техника за да се испрати вселенско летало. Тој ја пресметал орбитната брзина потребна за минимална орбита околу земјата и таа изнесувала 8 км/с, и констатирал дека повеќестепенска ракета која користи течни горива може да се употреби за да се постигне истото. Тој ја предложил употребата на течен хидроген и течен кислород, но можат да се користат и други комбинации.
Американската армија ја проучила идеата за „возило за земјени сателити“, кога министерот за одбрана, Џејмс Форстал, на 29 Декември 1948 јавно изјавил дека тој проект се подготвува за разни сервиси.
 
===Историја на вештачки сателити===
[[File:Sputnik asm.jpg|thumb|240px|[[Sputnik 1]]: The first artificial satellite to orbit Earth.]]
 
Првиот вештачки сателит Спутник 1 , лансиран од страна на Советскиот Сојуз на 4 октомври 1957 година, и иницирање на Спутник програмата , со Сергеј Korolev како главен дизајнер (постои кратер на месечината која го носи неговото име). Ова е, за возврат дека ја поттикнале вселенската трка помеѓу Советскиот Сојуз и Соединетите Американски Држави .
[[Sputnik 1]] помогна да се идентификува со густина од високи атмосферски слоеви , преку мерење на неговата орбитални промени и обезбедени податоци за радио -сигнал во јоносферата . Непредвиденото објавување на Спутник 1 "успехот предизвикан од криза Спутник во САД започна таканаречена вселенската трка во рамките на Студената војна.
 
==Видови орбити==
{{Merge to|List of orbits|date=November 2008}} <!-- Reinstated. Objection on the grounds that this is a "summary" is unsustainable. There is too much duplication to warrant the two lists. -->
{{Main|List of orbits}}
[[Image:Orbits around earth scale diagram.svg|thumb|Various earth orbits to scale; cyan represents low earth orbit, yellow represents medium earth orbit, the black dashed line represents geosynchronous orbit, the green dash-dot line the orbit of [[Global Positioning System]] (GPS) satellites, and the red dotted line the orbit of the [[International Space Station]] (ISS).]]
Првиот сателит, Спутник 1, беше ставен во орбита околу Земјата - во геоцентрична орбита. До сега, ова е најчестиот вид на орбити со околу 2456 вештачки сателити кои орбитираат околу Земјата. Геоцентричните орбити понатаму се класифицираат според нивната надморска височина, наклонетост и ексцентричност.
Често употребуваните класификации според надморската височина се ниско-земјени орбити, средно-земјени орбити и високо-земјени орбити. Ниско-земјените орбити се орбити испод 2000 км, средно-земјените орбити се повисоки од 2000 км, но пониски од геосинхронизираната орбита (35786 км). Високо-земјените орбити се оние орбити чија надморска височина е над геосинхронизираната орбита.
21

уредување