Разлика помеѓу преработките на „Вештачки сателит“

*'''[[Сончево-синхронизирани орбити:]]'' Орбита која ги комбинира надморската височина и наклонот на таков начин што сателитот поминува над која било точка на површината на планетата во исто локално соларно време. Таква орбита може да го постави сателитот во постојана сончева светлина и е корисна за сликање, шпионирање и за сателити кои го надгледуваат времето.
*'''[[Месечева орбита:]]'' Орбиталните карактеристики на земјината месечина. Просечна надморска височина од 384403 км, елиптично-наклонета орбита.
===Псевдо-орбитна класификација===
*'''[[Орбити потковици:]]'' Орбита која на набљудувачите на тлото им изгледа како да орбитира околу одредена планета но е всушност ко-орбита на таа планета.
*'''[[Егзо-орбити:]]'' Маневар каде вселенскиот брод се приближува на височината на орбитата но нема брзина за да ја одржи. Синоним: Суборбитален вселенски лет.
*'''[[Лунарни трансфер орбити]]''
*'''[[Прогрејд орбити:]]'' Орбита со наклон помал од 90 степени. Или пак, орбита со иста насока како и ротацијата на примарниот.
*'''[[Ретрогрејд орбити:]]'' Орбита со наклон помалку од 90 степени. Или пак, орбита спротивна од насоката на ротација на планетата. Освен оние во сончево-синхронизирана орбита, неколку сателити се праќаат во ретрогрејд орбита бидејќи количеството на гориво коешто е потребно за полетување е многу поголемо тогаш за прогрејд орбита. Ова е така бидејќи кога ракетата поаѓа од тлото, тоа веќе има источнонасочена компонента со брзина еднаква на ротационата брзина на планетата на нејзината полетувачка географска ширина.
*'''[[Хало орбити и Лисајус орбити:]]'' Орбити „околу“ Лаграндови точки.
 
===Модули на сателити===
Сателитската функционална сестраност е вгнездена со нејзините технички делови и оперативни карактеристики. Набљудувајќи ја анатомијата на типичен сателит, се откриваат 2 модула.
21

уредување