Разлика помеѓу преработките на „Вештачки сателит“

*'''[[Поларни сончево-синхронизирани орбити:]]'' Речиси поларна орбита која што го поминува екваторот во исто локално време на секое поминување. Корисно за сателити кои сликаат бидејќи сенките ќе бидат приближно исти на секое поминување.
===Класификација според ексцентричноста===
*'''[[Кружни орбити:]]'' Орбита која има ексцентричност 0 и чија патека остава кружна трага.
*'''[[Хохманови трансфер орбити:]]'' Орбитен маневар којшто поместува летало од една кружна орбита во друга употребувајќи 2 моторни импулси. Овој маневар е именуван според Волтер Хохман.
*'''[[Елиптични орбити:]]'' Орбита со ексцентричност поголема од 0 и помала од 1 чија орбита остава трага од елипса.
*'''[[Геосинхронизирана трансфер орбита:]]'' Елиптична орбита каде што perigee е на надморска височина на ниско-земјена орбита и apogee е на надморска височина на геосинхронизирана орбита
*'''[[Геостационирана трансфер орбита:]]'' Елиптична орбита каде што perigee е на надморска височина на ниско-земјена орбита и apogee е на надмоска височина на геостационирана орбита
*'''[[Ареостационирани орбити:]]'' Кружна аеросинхронизирана орбита на екваторската рамнина и околу 17000 км над површината. На набљудувачот на тлото овој сателит ќе му изгледа како фиксирана точка на небото.
*'''[[Хелиосинхронизирани орбити:]]'' Хелиоцентрична орбита околу сонцето каде орбиталниот период на сателитот се совпаѓа со времето на сончевата ротација. Овие орбити настануваат на радиус од 24,360 Gm околу сонцето, нешто помалку од половина од орбиталниот радиус на меркур.
 
===Специјална класификација===
*'''[[Сончево-синхронизирани орбити:]]'' Орбита која ги комбинира надморската височина и наклонот на таков начин што сателитот поминува над која било точка на површината на планетата во исто локално соларно време. Таква орбита може да го постави сателитот во постојана сончева светлина и е корисна за сликање, шпионирање и за сателити кои го надгледуваат времето.
21

уредување