Вештачки сателит: Разлика помеѓу преработките

Додадени 28.105 бајти ,  пред 11 година
Постојат три основни категории на не-воени сателитски услуги.
 
* ===Фиксни сателитски услуги===
Фиксните сателитски услуги се соочуваат со стотици билиони гласови, податоци, и видео кои се пренесуваат низ сите држави и континенти помеѓу главните точки на Земјината сфера.
 
===Подвижни сателитски системи===
 
Подвижни сателитски системи помагаат да се поврзат далечните региони, возила, луѓе и авиони до другите делови на светот и/или други подвижни или неподвижни комуникациски единици, притоа работејќи како навигациски системи.
 
===Научно истражувачки сателити===
Научно истражувачките сателити ни овозможуваат метеролошки информации, податоци за преглед на земја (на пример. Далечинско набљудување), Amateur (HAM) Radio, и други научно истражувачки апликации како наука за Земјата, наука за marine, и атмосверските истражувања.
 
==Видови==
 
*'''[[Анти сателитски оружја]]'''
- Анти сателитски оружја се сателити кои се дизајнирани за уништување непријателски воени глави, сателити и други вселенски средства. Тие можеби имаат particle оружја, моќни оружја, кинетички оружја, нуклеарни и/или условени проектили и/или комбинации од овие оружја.
се сателити кои се дизајнирани за уништување непријателски воени глави, сателити и други вселенски средства. Тие можеби имаат particle оружја, моќни оружја, кинетички оружја, нуклеарни и/или условени проектили и/или комбинации од овие оружја.
- Астрономски сателити се сетелити кои се користат за набљудување на далечни планети, галаксии и други вон вселенски објекти.
*'''[[Астрономски сателити]]''' се сетелити кои се користат за набљудување на далечни планети, галаксии и други вон вселенски објекти.
- Biosatellites се сателити кои се дизајнирани да се грижат за зивите организми, главно за научни експерименти.
*'''[[Biosatellites се сателити]]''' кои се дизајнирани да се грижат за зивите организми, главно за научни експерименти.
- Комуникациски сателити се сателити кои недвижни во вселената со причина да пренесуваат информации на големи растојанија. Модерните комуникациски сателити типично користат geosynchronous orbits, Molniya orbits or Low Earth orbits.
*'''[[Комуникациски сателити]]''' се сателити кои недвижни во вселената со причина да пренесуваат информации на големи растојанија. Модерните комуникациски сателити типично користат geosynchronous orbits, Molniya orbits or Low Earth orbits.
- Минијатурни сателити се сателити со необично мала тежина и мали величини. Новите класификации се користат за да се категоризираат овие сателити: минисателити (500-100кг), микро сателити (под 100кг) и наносателити (под 10кг)
*'''[[Минијатурни сателити]]''' се сателити со необично мала тежина и мали величини. Новите класификации се користат за да се категоризираат овие сателити: минисателити (500-100кг), микро сателити (под 100кг) и наносателити (под 10кг)
- Навигациски сателити се сателити кои користат radio time signals transmitted to enable mobile receivers on the ground to determine their exact location. The relatively clear line of sight between the satellites and receivers on the ground, combined with ever-improving electronics, allows satellite navigation systems to measure location to accuracies on the order of a few meters in real time.
*'''[[Навигациски сателити]]''' се сателити кои користат radio time signals transmitted to enable mobile receivers on the ground to determine their exact location. The relatively clear line of sight between the satellites and receivers on the ground, combined with ever-improving electronics, allows satellite navigation systems to measure location to accuracies on the order of a few meters in real time.
- Извиднички сателити се сателити со кои се набљудува земјата или комуникациски сателити распоредени за воени или intelligence апликации. Многу малку знаат за целосната моќност на овие сателити, како владата која управува со нив обично ги чува информациите pertaining to their reconnaissance satellites classified.
*'''[[Извиднички сателити]]''' се сателити со кои се набљудува земјата или комуникациски сателити распоредени за воени или intelligence апликации. Многу малку знаат за целосната моќност на овие сателити, како владата која управува со нив обично ги чува информациите pertaining to their reconnaissance satellites classified.
- Сателити за набљудување на Земјата се сателити наменети за не-воена корист како набљудување на животната средина, метеорологија, правење на мапи и други.
*'''[[Сателити за набљудување на Земјата]]''' се сателити наменети за не-воена корист како набљудување на животната средина, метеорологија, правење на мапи и други.
- Вселенски станици се рачно правени градби кои се создадени за луѓето кои живеат во вселената. Вселенските станици се разликуваат од другите manned spacecraft by its lack of major propulsion or landing facilities — instead, other vehicles are used as transport to and from the station. Вселенските станици се направени за среднорочно живеење во орбитата за период од недели, месеци, или години.
*'''[[Вселенски станици]]''' се рачно правени градби кои се создадени за луѓето кои живеат во вселената. Вселенските станици се разликуваат од другите manned spacecraft by its lack of major propulsion or landing facilities — instead, other vehicles are used as transport to and from the station. Вселенските станици се направени за среднорочно живеење во орбитата за период од недели, месеци, или години.
- Синџирни сателити се сателити кои се поврзани со други сателити со тенок кабел наречен синџир.
*'''[[Синџирни сателити]]''' се сателити кои се поврзани со други сателити со тенок кабел наречен [[tether]].
- Временски сателити се главно користени за времето и климата на Земјата.
*'''[[Временски сателити]]''' се главно користени за времето и климата на Земјата [[climate]].<ref>{{cite web|title=Earth Observations from Space|url=http://dels.nas.edu/dels/rpt_briefs/earth_observations_final.pdf|year=2007|publisher=[[National Academy of Science]]|accessdate=2008-03-06 |archiveurl = http://web.archive.org/web/20071112000950/http://dels.nas.edu/dels/rpt_briefs/earth_observations_final.pdf <!-- Bot retrieved archive --> |archivedate = 2007-11-12}}</ref>
 
==Видови орбити==
Првиот сателит, Спутник 1, беше ставен во орбита околу Земјата - во геоцентрична орбита. До сега, ова е најчестиот вид на орбити со околу 2456 вештачки сателити кои орбитираат околу Земјата. Геоцентричните орбити понатаму се класифицираат според нивната надморска височина, наклонетост и ексцентричност.
Често употребуваните класификации според надморската височина се ниско-земјени орбити, средно-земјени орбити и високо-земјени орбити. Ниско-земјените орбити се орбити испод 2000 км, средно-земјените орбити се повисоки од 2000 км, но пониски од геосинхронизираната орбита (35786 км). Високо-земјените орбити се оние орбити чија надморска височина е над геосинхронизираната орбита.
 
===Центрична класификациа===
*'''[[Галактоцентрична орбита]]'' Орбита околу центарот на некоја галаксија. Сонцето следи ваков тип на орбита околу центарот на галаксијата Млечен Пат.
-Хелиоцентрична орбита: Орбита околу сонцето. Во нашиот сончев систем, сите планети, комети и астероиди се во такви орбити, како што се и многу вештачки сателити и парчиња од вселенски материјал. Месечините пак напротив, не се движат по хелиоцентрична орбита, туку се движат околу својата планета.
-Геоцентрична орбита: Орбити околу планетата Земја, како што се орбитите на Месечината или на вештачките сателити. Во моментот, околу 2456 вештачки сателити орбитираат околу Земјата.
-Ареоцентрични орбити: Орбити околу планетата Марс, како оние на нејзините месечини или вештачки сателити.
Класификациа според надморската височина
-Ниско-земјени орбити: Геоцентрични орбити со надморска височина од 0-2000 км
-Средно-земјени орбити: Геоцентрични орбити со надморска височина од 2000 км до надморската височина на геосинхронизираната орбита – 35786 км. Позната е и како средна циркуларна орбита.
-Високо-земјени орбити: Геоцентрични орбити со надморска височина над онаа на геосинхронизираната орбита (35786 км)
Калсификација според наклонетоста
-Наклонети орбити: Орбита чија наклонетост во однос на екваторксата рамнина не е 0 степени
*Поларни орбити: Орбита која поминува над или приближно над двата пола на планетата при секоја револуција. Затоа има наклон од (или приближно од 90 степени.
*Поларни сончево-синхронизирани орбити: Речиси поларна орбита која што го поминува екваторот во исто локално време на секое поминување. Корисно за сателити кои сликаат бидејќи сенките ќе бидат приближно исти на секое поминување.
Класификација според ексцентричноста
-Кружни орбити: Орбита која има ексцентричност 0 и чија патека остава кружна трага.
*Хохманови трансфер орбити: Орбитен маневар којшто поместува летало од една кружна орбита во друга употребувајќи 2 моторни импулси. Овој маневар е именуван според Волтер Хохман.
-Елиптични орбити: Орбита со ексцентричност поголема од 0 и помала од 1 чија орбита остава трага од елипса.
*Геосинхронизирана трансфер орбита: Елиптична орбита каде што perigee е на надморска височина на ниско-земјена орбита и apogee е на надморска височина на геосинхронизирана орбита
*Геостационирана трансфер орбита: Елиптична орбита каде што perigee е на надморска височина на ниско-земјена орбита и apogee е на надмоска височина на геостационирана орбита
*Молнија орбита: Високо елиптична орбита со наклон од 63.4° и орбитален период од половина ѕвезден ден (отприлика 12 часа). Таков сателит поголемиот дел од времето го поминува над одредена област над планетата.
*Тундра орбита: Високо елиптична орбита со наклон од 63.4° и орбитален период од еден ѕвезден ден (отприлика 24 часа). Таков сателит поголемиот дел од времето го поминува над одредена област над планетата.
-Хиперболични орбити: Орбита со ексцентричност поголема од 1. Таква орбита истотака има брзина поголема по модул од брзината на бегство и како таква, ќе ја победи гравитационата сила на земјата и ќе продолжи да патува засекогаш.
-Параболични орбити: Орбита со ексцентричност еднаква на 1. Таква орбита исто така има брзина еднаква по модул на брзината на бегство и затоа ќе ја победи гравитацијата и ќе патува додека неговата брзина во однос на планетата не стане 0. Ако брзината на таква орбита се зголеми, орбитата ќе стане хиперболична орбита.
*Орбити кои бегаат: Брзи параболични орбити каде што предметот има брзина на бегство и се оддалечува од планетата.
*Заробени орбити: Брзи параболични орбити каде објектот нема брзина на бегство и се движи кон планетата.
Синхронизирана класификација
-Синхронизирани орбити: Орбита каде што сателитот има орбитален период еднаков на просечен ротационен период (за Земјата тоа е 23 часа 56 минути 4,091 секунди) на телото околу кое се орбитира и е со иста насока како и ротацијата на тоа тело. Оној што гледа од тлото, ќе примети трага од аналема на небото.
-Полу-синхронизирани орбити: Орбита со надморска височина од отприлика 20200 км и орбитален период еднаков на половина од просечниот ротационен период (за Земјата, околу 12 часа) на телото околу кое се орбитира.
-Геосинхронизирани орбити: Орбита со надморска височина од одприлика 35786 км. Таквиот сателит исцртува аналема на небото.
*Геостационирани орбити: Геосинхронизирана орбита со наклон 0. На набљудувачот од тлото, сателитот ќе му изгледа како фиксирана точка на небото.
**Кларкови орбити: Друго име за Геостационирана орбита. Го добила името според Артур Кларк.
*Суперсинхронизирани орбити: Орбита за отстранување/складирање над геостационираната орбита и геосинхронизираната орбита. Сателитите се наклонуваат на запад. Синоним и за Отстранувачка орбита.
*Субсинхронизирани орбити: Орбита блиску но под геостационираната/геосинхронизираната орбита. Сателитите се наклонуваат на исток.
*Орбити гробишта: Орбита која се наоѓа неколку стотици километри над геосинхронизираната орбита во која сателитите се префрлаат на крајот од нивната работа. Синоними: Орбити за ѓубре, орбити за отстранување.
-Ареосинхронизирани орбити: Синхронизирана орбита околу планетата Марс со орбитален период еднаков на должината на марсовиот ѕвезден ден, 24,6229 часа.
-Ареостационирани орбити: Кружна аеросинхронизирана орбита на екваторската рамнина и околу 17000 км над површината. На набљудувачот на тлото овој сателит ќе му изгледа како фиксирана точка на небото.
-Хелиосинхронизирани орбити: Хелиоцентрична орбита околу сонцето каде орбиталниот период на сателитот се совпаѓа со времето на сончевата ротација. Овие орбити настануваат на радиус од 24,360 Gm околу сонцето, нешто помалку од половина од орбиталниот радиус на меркур.
Специјална класификација
-Сончево-синхронизирани орбити: Орбита која ги комбинира надморската височина и наклонот на таков начин што сателитот поминува над која било точка на површината на планетата во исто локално соларно време. Таква орбита може да го постави сателитот во постојана сончева светлина и е корисна за сликање, шпионирање и за сателити кои го надгледуваат времето.
-Месечева орбита: Орбиталните карактеристики на земјината месечина. Просечна надморска височина од 384403 км, елиптично-наклонета орбита.
Псевдо-орбитна класификација
-Орбити потковици: Орбита која на набљудувачите на тлото им изгледа како да орбитира околу одредена планета но е всушност ко-орбита на таа планета.
-Егзо-орбити: Маневар каде вселенскиот брод се приближува на височината на орбитата но нема брзина за да ја одржи. Синоним: Суборбитален вселенски лет.
-Лунарни трансфер орбити
-Прогрејд орбити: Орбита со наклон помал од 90 степени. Или пак, орбита со иста насока како и ротацијата на примарниот.
-Ретрогрејд орбити: Орбита со наклон помалку од 90 степени. Или пак, орбита спротивна од насоката на ротација на планетата. Освен оние во сончево-синхронизирана орбита, неколку сателити се праќаат во ретрогрејд орбита бидејќи количеството на гориво коешто е потребно за полетување е многу поголемо тогаш за прогрејд орбита. Ова е така бидејќи кога ракетата поаѓа од тлото, тоа веќе има источнонасочена компонента со брзина еднаква на ротационата брзина на планетата на нејзината полетувачка географска ширина.
-Хало орбити и Лисајус орбити: Орбити „околу“ Лаграндови точки.
Модули на сателити
Сателитската функционална сестраност е вгнездена со нејзините технички делови и оперативни карактеристики. Набљудувајќи ја анатомијата на типичен сателит, се откриваат 2 модула. Забележете дека некои
 
 
[edit] Satellite modules
The satellite's functional versatility is imbedded within its technical components and its operations characteristics. Looking at the "anatomy" of a typical satellite, one discovers two modules.[12] Note that some novel architectural concepts such as Fractionated Spacecraft somewhat upset this taxonomy.
[edit] Spacecraft bus or service module
This bus module consist of the following subsystems:
• The Structural Subsystems
The structural subsystem provides the mechanical base structure, shields the satellite from extreme temperature changes and micro-meteorite damage, and controls the satellite's spin functions.
• The Telemetry Subsystems (aka Command and Data Handling, C&DH)
The telemetry subsystem monitors the on-board equipment operations, transmits equipment operation data to the earth control station, and receives the earth control station's commands to perform equipment operation adjustments.
• The Power Subsystems
The power subsystem consists of solar panels and backup batteries that generate power when the satellite passes into the Earth's shadow. Nuclear power sources (Radioisotope thermoelectric generators) have been used in several successful satellite programs including the Nimbus program (1964–1978).[16]
• The Thermal Control Subsystems
The thermal control subsystem helps protect electronic equipment from extreme temperatures due to intense sunlight or the lack of sun exposure on different sides of the satellite's body (e.g. Optical Solar Reflector)
• The Attitude and Orbit Controlled Control Subsystems
Main article: Attitude control
The attitude and orbit controlled subsystem consists of small rocket thrusters that keep the satellite in the correct orbital position and keep antennas positioning in the right directions.
[edit] Communication payload
The second major module is the communication payload, which is made up of transponders. A transponder is capable of :
• Receiving uplinked radio signals from earth satellite transmission stations (antennas).
• Amplifying received radio signals
• Sorting the input signals and directing the output signals through input/output signal multiplexers to the proper downlink antennas for retransmission to earth satellite receiving stations (antennas).
[edit] End of life
When satellites reach the end of their mission, satellite operators have the option of de-orbiting the satellite, leaving the satellite in its current orbit or moving the satellite to a graveyard orbit. Historically, due to budgetary constraints at the beginning of satellite missions, satellites were rarely designed to be de-orbited. One example of this practice is the satellite Vanguard 1. Launched in 1958, Vanguard 1, the 4th manmade satellite put in Geocentric orbit, was still in orbit as of August 2009.[17]
Instead of being de-orbited, most satellites are either left in their current orbit or moved to a graveyard orbit.[18] As of 2002, the FCC now requires all geostationary satellites to commit to moving to a graveyard orbit at the end of their operational life prior to launch.[19]
[edit] Launch-capable countries
Main article: Timeline of first orbital launches by nationality
 
This list includes countries with an independent capability to place satellites in orbit, including production of the necessary launch vehicle. Note: many more countries have the capability to design and build satellites but are unable to launch them, instead relying on foreign launch services. This list does not consider those numerous countries, but only lists those capable of launching satellites indigenously, and the date this capability was first demonstrated. Does not include consortium satellites or multi-national satellites.
First launch by country
Order
Country
Year of first launch
Rocket
Satellite
 
1 Soviet Union
1957 Sputnik-PS
Sputnik 1
 
2 United States
1958 Juno I
Explorer 1
 
3 France
1965 Diamant
Astérix
 
4 Japan
1970 Lambda-4S
Ōsumi
 
5 China
1970 Long March 1
Dong Fang Hong I
 
6 United Kingdom
1971 Black Arrow
Prospero X-3"
 
7 India
1980 SLV
Rohini
 
8 Israel
1988 Shavit
Ofeq 1
 
_ Russia[1]
1992 Soyuz-U
Kosmos 2175
 
_ Ukraine[1]
1992 Tsyklon-3
Strela
 
9 Iran
2009 Safir-2
Omid
 
[edit] Notes
1. Russia and Ukraine were parts of the Soviet Union and thus inherited their launch capability without the need to develop it indigenously. Through Soviet Union they also are on the number one position in this list of accomplishments.
2. France, United Kingdom launched their first satellites by own launchers from foreign spaceports.
3. North Korea (1998) and Iraq (1989) have claimed orbital launches (satellite and warhead accordingly), but these claims are unconfirmed.
4. In addition to the above, countries such as South Africa, Spain, Italy, Germany, Canada, Australia, Argentina, Egypt and private companies such as OTRAG, have developed their own launchers, but have not had a successful launch.
5. As of 2009, only eight countries from the list above (Russia and Ukraine instead of USSR, also USA, Japan, China, India, Israel and Iran) and one regional organization (the European Space Agency, ESA) have independently launched satellites on their own indigenously developed launch vehicles. (The launch capabilities of the United Kingdom and France now fall under the ESA.)
6. Several other countries, including South Korea, Brazil, Pakistan, Romania, Taiwan, Indonesia, Kazakhstan, Australia, Malaysia[citation needed] and Turkey, are at various stages of development of their own small-scale launcher capabilities.
7. South Korea launched a KSLV rocket (created with assistance of Russia) in 25 August 2009, but it failed to put satellite STSAT-2 into precise orbit and the satellite did not start to function.
8. North Korea claimed a launch in April 2009, but U.S. and South Korea] defense officials and weapons experts later reported that the rocket failed to send a satellite into orbit, if that was the goal.[20][21] The United States, Japan and South Korea believe this was actually a ballistic missile test, which is a claim also made after North Korea's 1998 satellite launch, and later rejected.
[edit] Launch capable private entities
• Orbital Sciences Corporation is conducting launches using its Taurus I rocket.
• On September 28, 2008, the private aerospace firm SpaceX successfully launched its Falcon 1 rocket in to orbit. This marked the first time that a privately built liquid-fueled booster was able to reach orbit.[22] The rocket carried a prism shaped 1.5 m (5 ft) long payload mass simulator that was set into orbit. The dummy satellite, known as Ratsat, will remain in orbit for between five and ten years before burning up in the atmosphere.[22]
A few other private companies are capable of sub-orbital launches.
[edit] First satellites of countries
First satellites of countries including launched indigenously or by help of other[23]
 
Country
Year of first launch
First satellite
Payloads in orbit in 2010[24]
 
Soviet Union
( Russia)
1957
(1992) Sputnik 1
(Cosmos-2175)
1435
United States
1958 Explorer 1
1093
United Kingdom
1962 Ariel 1
29
 
Canada
1962 Alouette 1
31
 
Italy
1964 San Marco 1
17
 
France
1965 Astérix
49
 
Australia
1967 WRESAT
11
 
Germany
1969 Azur
42
 
Japan
1970 Ōsumi
124
 
China
1970 Dong Fang Hong I
102
 
Poland
1973 Intercosmos Kopernikus 500
?
 
Netherlands
1974 ANS
5
 
Spain
1974 Intasat
9
 
India
1975 Aryabhata
34
 
Indonesia
1976 Palapa A1
10
 
Czechoslovakia
1978 Magion 1
5
 
Bulgaria
1981 Intercosmos Bulgaria 1300
1
 
Brazil
1985 Brasilsat A1
11
 
Mexico
1985 Morelos 1
7
 
Sweden
1986 Viking
11
 
Israel
1988 Ofeq 1
7
 
Luxembourg
1988 Astra 1A
15
 
Argentina
1990 Lusat
10
 
Pakistan
1990 Badr-1
5
 
South Korea
1992 Kitsat A
10
 
Portugal
1993 PoSAT-1
1
 
Thailand
1993 Thaicom 1
6
 
Turkey
1994 Turksat 1B
5
 
Ukraine
1995 Sich-1
6
 
Chile
1995 FASat-Alfa
1
 
Malaysia
1996 MEASAT
4
 
Norway
1997 Thor 2
3
 
Philippines
1997 Mabuhay 1
2
 
Egypt
1998 Nilesat 101
3
 
Singapore
1998 ST-1
1
 
Taiwan
1999 ROCSAT-1
9
 
Denmark
1999 Ørsted
4
 
South Africa
1999 SUNSAT
2
 
Saudi Arabia
2000 Saudisat 1A
12
 
United Arab Emirates
2000 Thuraya 1
3
 
Morocco
2001 Maroc-Tubsat
1
 
Algeria
2002 Alsat 1
1
 
Greece
2003 Hellas Sat 2
2
 
Nigeria
2003 Nigeriasat 1
2
 
Iran
2005 Sina-1
4
 
Kazakhstan
2006 KazSat 1
1
 
Belarus
2006 BelKA
1
 
Colombia
2007 Libertad 1
1
 
Mauritius
2007 Rascom-QAF 1
2
 
Vietnam
2008 VINASAT-1
1
 
Venezuela
2008 Venesat-1
1
 
Switzerland
2009 SwissCube-1[25]
1
 
 
orbital launch and satellite operation
satellite operation, launched by foreign supplier
satellite in development
orbital launch project at advanced stage or indigenous ballistic missiles deployed
While Canada was the third country to build a satellite which was launched into space,[26] it was launched aboard a U.S. rocket from a U.S. spaceport. The same goes for Australia, who launched on-board a donated Redstone rocket. The first Italian-launched was San Marco 1, launched on 15 December 1964 on a U.S. Scout rocket from Wallops Island (VA,USA) with an Italian Launch Team trained by NASA.[27] Australia's launch project (WRESAT) involved a donated U.S. missile and U. S. support staff as well as a joint launch facility with the United Kingdom.[28]
[edit] Planned first satellites
• Azerbaijan is developing its space satellite Azerspace. According to the approved plan, Azerspace satellite will be launched into orbit in 2011.[29]
• Bangladesh announced in 2009 that it intends to launch its first satellite into space by 2011.[30]
• Croatia has a goal to construct a satellite by 2013–2014. Launch into Earth orbit would be done by a foreign provider.[31]
• Finland Aalto-1 is a student satellite project of Aalto University, Finland. When launched, it would be the first Finnish satellite.
• Latvia The project of nano-satellite Venta-1 which will be built in Latvia, in cooperation with the German engineers. The satellite is intended for automatic system of identification of the ships of a sailing charter developed by OHB-System AG. The launch of the satellite was planned for the end of 2009 using the Indian carrier rocket. Due to the financial crisis the launch has been postponed until 2010.
• Peru is developing its space satellite with the National Engineering University, called Chasqui 1. The nano-satellite will be launched into orbit by 2011, and will have an expected 60-day lifespan. As payload are installed two small VGA cameras. One of both will have a NIR filter.
• Romania announced that it has finished construction of its first satellite, called Goliat. The satellite will be launched into orbit in 2011.[32]
• Sri Lanka has a goal to construct two satellites. Sri Lankan Telecommunications Regulatory Commission has signed an agreement with Surrey Satellite Technology Ltd to get relevant help and resources. Launch into Earth orbit would be done by a foreign provider.[33][34]
• Tunisia is developing its first satellite, ERPSat01. Consisting of a CubeSat of 1 kg weight, it will be developed by the Sfax School of Engineering. ERPSat satellite is planned to be launched into orbit in 2013.[35]
[edit] Attacks on satellites
For more details on this topic, see Anti-satellite weapon.
In recent times satellites have been hacked by militant organizations to broadcast propaganda and to pilfer classified information from military communication networks.[36][37]
As test, satellites in low earth orbit have been destroyed by ballistic missiles launched from earth. Russia, the United States and China have demonstrated the ability to eliminate satellites.[38] In 2007 the Chinese military shot down an aging weather satellite,[38] followed by the US Navy shooting down a defunct spy satellite in February 2008.[39]
[edit] Jamming
Due to the low received signal strength of satellite transmissions, they are prone to jamming by land-based transmitters. Such jamming is limited to the geographical area within the transmitter's range. GPS satellites are potential targets for jamming,[40][41] but satellite phone and television signals have also been subjected to jamming.[42][43]
Also, it is trivial to transmit a carrier radio signal to a geostationary satellite and thus interfere with the legitimate uses of the satellite's transponder. It is common for earth stations to transmit at the wrong time or on the wrong frequency in commercial satellite space, and dual-illuminate the transponder, rendering the frequency unusable. Satellite operators now have sophisticated monitoring that enables them to pinpoint the source of any carrier and manage the transponder space effectively.
21

уредување